NOVI ZAKON

Govor mržnje u komentarima uskoro će se masno kažnjavati - donosimo detalje

Kazne za govor mržnje od sada će plaćati autori komentara čiji sadržaj krši odredbe hrvatskih zakona....
Objavljeno: 24.07.2021. 08:59

Zadnja izmjena: 24.07.2021. 09:18

Na prvoj idućoj sjednici Vlade bit će usvojena nova verzija Zakona o medijima koja uključuje jednu od najvažnijih promjena - pokušaj suzbijanja govora mržnje.

Kako prenosi Jutarnji list, prema dosadašnjoj verziji ZEM-a, kazne za govor mržnje na portalima dolazile su na adrese medija jer je pružatelj elektroničkih publikacija bio odgovoran za cjelokupni sadržaj, uključujući i sadržaj koji je generirao korisnik medija. Međutim, Ministarstvo kulture i medija prihvatilo je kritike novinara, urednika i vlasnika medijskih kuća te će od sada za govor mržnje kazne morati plaćati autori komentara čiji sadržaj krši odredbe hrvatskih zakona. Kako bi se izbjegla mogućnost anonimnog govora mržnje, mediji će biti dužni osigurati registraciju svih čitatelja-komentatora pri čemu će ih upoznati s pravilima komentiranja.

Direktorica Udruge novinskih izdavača Natali Komen Bujas rekla je da će izdavač moći korisniku onemogućiti daljnje komentiranje. - Ako registrirani korisnik ostavi komentar koji će biti u suprotnosti sa Zakonom, odnosno sadržaj koji potiče na nasilje ili mržnju, koji potiče na kaznena djela terorizma, kaznena djela u vezi s dječjom pornografijom i kaznena djela koja se odnose na rasizam i ksenofobiju, izdavač je dužan komentar ukloniti. Uvijek je moguće da će osobe koje ostavljaju komentare koji se mogu okarakterizirati kao govor mržnje, nakon zabrane komentiranje kreirati novi ID, pa će se priča ponoviti, no ipak je napravljen korak koji će otežati ostavljanje neprimjerenih komentara i nadamo se potaknuti konstruktivnu razmjenu mišljenja. - rekla je Komen Bujas.

Komentari