1991.-2021.

eTV - Varaždin slavi slobodu, a ovo su ključne poruke gradonačelnika, župana i predsjednika

"Hrvatski dečki, hrvatski vitezovi bili bi sretni kada bi vidjeli da se ovdje živi bolje i sigurnije", rekao je predsjednik...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 25.09.2021. 10:47

Zadnja izmjena: 25.09.2021. 14:15

Foto: Dino Možek

U Varaždinu se danas obilježava 30. obljetnica oslobođenja Grada Varaždina i Varaždinske županije. Svečanost je započela mimohodom ratnih postrojbi, nakon čega se održalo postrojavanje, te su se svim okupljenima obratili gradonačelnik, župan i predsjednik. Njihove riječi donosimo ovdje.

Doprinos diljem Hrvatske

- Vatraždinski branitelji oslobodili su svoj grad, ali veliki doprinos dali su na ratištima diljem Hrvatske. Pametnom strategijom i ispravnom taktikom hrvatske Oružane snage ojačale su oružjem i vojnom opremom iz Varaždina - rekao je Dražen Vitez, umirovljeni predsjednik Specijalne jedinice PU varaždinske "Rode".

Pokažimo našu vrijednost

- Danas se s ponosom prisjećamo trenutaka naše slavne, ne tako davne prošlosti u kojoj su upravo oslobođenjem Varaždina stvoreni preduvjeti za stvarane hrvatske države. Mi Varaždinci zahvalnost dugujem domaćim snagama - policijskim, vojnim, dobrovoljačkim postrojbama, odjelu narodne zaštite i kroznom stožeru. Ova godišnjica neka svima nama označi i novo vrijeme u kojem ćemo napokon zatomiti osjećaj samozatajnosti i neka nam pomogne da svima pokažemo pravu vrijednost koju imamo kao Grad, kao Županija i kao zajednica - rekao je gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

Za sva vremena

Iza gradonačelnika Bosilja, a u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića govorio je državni tajnik u Ministarstvu obrane, general Zdravko Jakop

- U oružju smo pojačali Hrvatsku najmanje sedam puta, ali moć koju nikakvo oružje ne može zamijeniti bili ste upravo vi, hrvatski branitelji. Jedva naoružani, ali odlučni jednom za sva vremena osloboditi ovaj dio domovine Hrvatske još nikad pokoren - rekao je general.

Za uspješnu Hrvatsku

- U razdoblju pred nama posvećeni smo modernizaciji hrvatske vojske i policije kroz nabavu novih borbenih aviona, čime ćemo ojačati obrambeni sposobnost Hrvatske i osigurati njezinu krajnju sigurnost. Nakon povezivanja s krajnjim jugom putem Pelješkog mosta, pred nama je su ciljevi ulaska u Scehengenski prostor 2022. godine te europodručje 2023. godine.  Naši branitelji borili su se u Domovinskom ratu za samostalnu i slobodnu državu, a na nama je sad da se borimo za uspješnu državu Hrvatsku - rekao je saborski zastupnik Damir Habijan, kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Za bolje sutra

Župan Anđelko Stričak Varaždinske dane rata 1991. usporedio je s Olujom 1995.

- Možemo konstatirati da ono što je predstavljala Oluja 1995., to su 1991. bili Varaždinski dani rata. 1995. godine je bio cilj da završimo rat, dok je 1991. bio cilj da se naoružamo i zaustavimo agresiju. Hrabrost, odlučnost, požrtvovnost i rad za bolje sutra, to su vrijednosti naših branitelja koje nas moraju krasiti i danas - rekao je Stričak, dodajući da smo prisjećamo pogunulih i okrenuti smo budućnosti.

Za ono što nam pripada

Okupljenima se kao posljednji govornik obratio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, istaknuvši kako je Varaždin oslobođen zahvaljujući hrabrosti malog broja ljudi.

- Hrvatski dečki, hrvatski vitezovi bili bi sretni kada bi vidjeli da se ovdje živi bolje, sigurnije, a jedini način za malu, ali samosvjesnu i žilavu Hrvatsku je taj da se borimo za svoja prava, pravicu i ono što nam pripada. Hrvatske brigade sa Sjevera dale su ogroman doprinos oslobođenju i obrani Hrvatske - zaključio je predsjednik.

Komentari