priopćenje za medije

Grad Varaždin: Očekuje se kazneni progon za mladića koji je oštetio spomenik žrtvama holokausta

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 31.08.2022. 08:48

Zadnja izmjena: 31.08.2022. 08:51

Grad Varaždin poslao je priopćenje za medije u vezi oštećenja spomenika žrtvama holokausta u Šetalištu Vatroslava Jagića u Varaždinu.

Očevidom Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo Grada Varaždina utvrđena je materijalna šteta na spomeniku u iznosu  oko 9.000,00 kuna. U tijeku je postupak izbora izvođača radi žurne sanacije oštećenja na spomeniku, o trošku Grada Varaždina, te se saniranje oštećenja spomenika očekuje u najkraćem mogućem vremenskom roku.

Protiv počinitelja po službenoj dužnosti pokrenut je kazneni postupak za kazneno djelo oštećenja tuđe stvari, počinjeno iz niskih pobuda (za što je predviđena kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina zatvora).  Grad Varaždin će u svojstvu oštećenika, nadležnom sudu podnijeti Prijedlog za ostvarivanje imovinskopravnog zahtjeva radi naknade štete koja mu je počinjena.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj oštro je osudio nedjelo: 

- Očekujemo da će pravosudna tijela kojima smo prijavili nedjelo kazneno progoniti i izreći odgovarajuću zatvorsku kaznu. Pojedinci koji čine takva nedjela nanose veliku štetu ugledu Varaždina. Građani Varaždina odaju počast svim žrtvama holokausta, a posebno jer su u njemu živote izgubili i Varaždinci, članovi ugledne židovske zajednice. Ovo je već drugi put da se oštećuje spomenik i tome se mora stati na kraj oštrim kažnjavanjem - rekao je Bosilj.

Komentari