uvjetna kazna s rokom kušnje

BILIĆ OSUĐEN ZA NEPRIPADNU KORIST "I dalje ne osjećam krivnju za propust zbog kojeg je isplaćeno 14.500 kuna"

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora od pet mjeseci s rokom kušnje od dvije godine, te u državni proračun mora uplatiti oko 24.000 kuna i tisuću kuna na ime sudskih troškova. Oglasio se priopćenjem...
Objavljeno: 21.03.2019. 18:01

Zadnja izmjena: 21.03.2019. 18:48

Foto: Arhiva

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora od pet mjeseci s rokom kušnje od dvije godine, te u državni proračun mora uplatiti oko 24.000 kuna i tisuću kuna na ime sudskih troškova.

Bilić je optužen da je kao ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka od svibnja 2012. do lipnja 2013. godine na ime naknade za odvojeni život primio isplatu od 14.500 kuna, iako je znao da na istu nema pravo, odnosno - nije živio odvojeno od obitelji, nego je svakodnevno službenim automobilom zagrebačkih registracija putovao od mjesta svojeg prebivališta u Hrastovskom do radnog mjesta u Zagrebu. Bilić je krivnju priznao, a spomenutih 24 tisuće plus tisuću kuna u državni proračun mora uplatiti temeljem nagodbe s Uskokom.

"Posljedica nedorečenih propisa"

O današnjoj presudi ludbreški gradonačelnik očitovao se priopćenjem za medije u kojemu kaže kako kao bivši zaposlenik Agencije prihvaća odgovornost za propust, međutim navodi da riječ o "posljedici različitog, nepotpunog i nedorečenog reguliranja prava na naknadu" koja mu je isplaćena: "Čak se i sam Uskok pozivao na različite propise u istrazi i optužnici. I dalje ne osjećam krivnju za propust zbog kojeg je došlo do isplate 14.500 kuna jer osobe u Agenciji odgovorne za taj sektor nisu me upozorile na nemogućnost isplate tih sredstava, a ja sam zbog različitih propisa bio u uvjerenju da mi odgovorne osobe ispravno obračunavaju i isplaćuju naknadu", napisao je Bilić.

Zašto se nagodio s Uskokom 

Bilić ostaje pri tome da je riječ o propustu nadležnih službi, ali u nastavku priopćenja obrazlaže zašto se ipak nagodio s Uskokom: "Kao odgovorna osoba i profesionalno i moralno prihvaćam svoj dio odgovornosti i stoga sam pristao na sporazum o kazni odnosno mininalnoj uvjetnoj osudi. U društvu u kojem se sustav dokazuje i oštro kažnjava manje prijestupe, a ponekad i nenamjerno neznanje građana, dok 'ispod radara' i bez sankcija prolaze milijuni kuna pronevjere premijera i nestaju spisi saborskih zastupnika, kao odgovorna osoba pred građanima preuzimam potpunu odgovornost, ukoliko to pomogne funkcioniranju i percepciji pravnog sustava naše zemlje. Posao kojeg radim nastavit ću i dalje, a konačan sud o svemu reći će građani na izborima", zaključio je Bilić.

Komentari