sjednica gradskog vijeća

Izglasan novi GUP: evo što će se graditi i koje su bile primjedbe

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 08.07.2022. 16:51

Zadnja izmjena: 08.07.2022. 16:51

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća prihvaćeni su prijedlozi Odluke o izmjeni i dopuni Prostornog plana uređenja Grada Varaždina, Generalnog urbanističkog plana Grada Varaždina te izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja povijesne jezgre Varaždina.

Kao što je gradska vlast više puta isticala, ove izmjene za Grad Varaždin između ostalog znače mogućnost gradnje državnog arhiva na prostoru nekadašnje vojne pekare, izgradnju umirovljeničkih domova u Biškupcu i u zoni sjeverno od groblja. Donošenjem izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja povijesne jezgre Varaždina omogućit će se izdavanje građevinske dozvole za rekonstrukciju i nadogradnje Vame koja bi trebala dobiti poslovnu i stambenu namjenu.

Što se tiče izmjene prostornog plana, gradonačelnik Neven Bosilj prihvatio je dva amandmana HDZ-a te uveo promjenu kojom će se omogućiti postavljanje solarnih panela u gospodarskim zonama, dok ograničenja postoje jedino u jezgri i centru grada.

Vjećnici NL Ivana Čehoka koji su sudjelovali su u raspravi, no nisu glasovali niti o jednoj točki dnevnog reda, predložili su da se točke o izmjenama prostornog plana i GUP-a skinu s dnevnog reda jer prema njegovim riječima 'nisu dobro pripremljene'.

- Ove promjene će dovesti do poteškoća u razvojnom i prostornom planiranju grada, to nije dobro pripremljeno i nitko u Hrvatskoj ne donosi takve prostorne planove - rekao je Čehok koji je u svojim izlaganjima također kao problem istaknuo kasno dostavljanje materijala.

Što se tiče platforme Budimo grad, njihovim je vijećnicima sporna visina zgrade koja bi se trebala graditi pokraj Turista, no naposlijetku su odluke prihvaćene većinom glasova svih prisutnih vijećnika.

Komentari