aktualnosti iz bolnice

Hlebar: ''OB Varaždin tradicionalno stoji uz bok najjačim kirurškim ustanovama''

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 14.01.2020. 14:39

Zadnja izmjena: 14.01.2020. 14:46

Kako ističe pročelnik Službe za kirurške bolesti Marko Hlebar, misija Opće bolnice Varaždin, kao bolnice druge kategorije od regionalnog značaja, je razvijati službe koje pružaju sveobuhvatnu zdravstvenu zaštitu stanovnicima Varaždinske, ali i susjednih županija, a varaždinska bolnica tradicionalno stoji uz bok najjačim kirurškim ustanovama u Republici Hrvatskoj.

- Zbog svojih inovativnih i stručno praćenih novih trendova u svjetskoj kirurgiji OB Varaždin je prepoznata i od drugih, a takav trend će pratiti i u budućnosti – ističe Hlebar, dr.med.spec. opće kirurgije, ortopedije i traumatologije, s užom specijalizacijom iz traumatologije.

Pioniri u određenim dijagnostičko-terapijskim postupcima

Pod svojom kapom Služba za kirurške bolesti ima pet odjela koji je svaki zasebno na svom području djelovanja prepoznatljiv po kvalitetnom stručnom radu liječničkog i medicinskog osoblja, te po određenim dijagnostičko-terapijskih postupcima koji su imali veliki odjek među ostalim zdravstvenim ustanovama istog ili sličnog tipa diljem Hrvatske. Trenutačno zapošljava 20 specijalista, 13 specijalizanata, te je u tijeku prijem još jednog specijalizanata i jednog specijalista vaskularne kirurgije

- Među prvima u Hrvatskoj, 2004. godine, oformljen je multidisciplinarni tim za liječenje tumora probavnog trakta. Prvi pacijent kojem je dijagnosticiran uznapredovali tumor debelog crijeva, a koji je liječen na način da se prvo pristupilo zračenju, a onda operativnom zahvatu liječen je upravo u našoj ustanovi. Jedni smo od pionira TAMIS (Transanalna minimalno invazivna kirurgija) procedure koja se odnosi na oblik liječenja benignih i određenih malignih tumora rektuma odnosno završnog crijeva. Unazad godinu dana razvijamo barijatrijsku kirurgiju – kirurško liječenje pretilosti i to u suradnji s prof.dr.sc. Miroslavom Bekavcem Bešlinom, pionirom barijatrijske kirurgije u Hrvatskoj. Prošle godine kao prva takva operacija u varaždinskoj bolnici, a druga u Hrvatskoj napravljena je operacija stručnog naziva HeRO (Hemodialysis realiable Outflow) koja predstavlja veliki iskorak u liječenju pacijenata s bubrežnim zatajenjem, a kojima je potrebna hemodijaliza. To je još jedna potvrda da je naš Odjel za opću, vaskularnu, plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju od regionalnog značaja - rekao je Hlebar. 

 

- Naš najmlađi odjel, Odjel za neurokirurgiju koji djeluje svega desetak te danas taj Odjel radi s opremom koju koriste klinički centri u Hrvatskoj poput neuronavigacijskog uređaja koji predstavlja standard u modernoj medicini u nekoliko struka, prvenstveno u neurokirurgiji i otorinolaringologiji, a koji omogućava precizno pozicioniranje i vođenje tijekom operacije te posljedično tome minimalnu invazivnost. Razvijamo i dječju kirurgiju koja je, uz Zagreb, jedina dječja kirurgija u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske – nabraja značajnija dostignuća pročelnik Službe za kirurško liječenje Marko Hlebar.

Osnaživanje liječničkih redova zapošljavanjem vrhunskih stručnjaka

Kako je rekao Hlebar, kirurški timovi osnaženi su s vrhunskim stručnjacima koji su u ustanovu došli iz drugih krajeva Hrvatske, a rezultati njihova kvalitetnog i stručnog rada nadograđenog na našu kvalitetnu i stručnu kadrovsku osnovu već su itekako vidljivi.

- Vaskularni tim tako je pojačan dolaskom Jasmine Mihaljević, spec.opće kirurgije subspec.vaskularne kirurgije koja je do dolaska u OB Varaždin kao kirurg radila u Koprivničko-križevačkoj županiji. Upravo ona bila je dio tima koji je napravio operaciju HeRO. Ugovor je sklopljen i s prof.dr.sc. Miroslavom Smerdeljem iz Klinike za ortopediju KBC-a na Šalati. On je, primjerice, sa svojim timom napravio prvu transplantaciju koštano-hrskavičnog presatka u Hrvatskoj. Na taj način saniralo se oštećenje u koljenu nakon operacije tumora. Njegovim dolaskom dobivamo neprocjenjivo znanje i iskustvo s područja ortopedije, te iznimnog mentora za kolege koji će uskoro postati dio našeg ortopedskog tima – ističe Hlebar.

 

Komentari