prijedlog i pitanje

Jeste li za to da djeca već s 5 godina krenu u predškolu? Inicijativa dolazi iz Varaždina

"Želimo raditi na ranoj intervenciji, odnosno na ranoj detekciji, da imamo dvije godine da pokušamo s djecom raditi individualne programe, da se čim prije uključe u osnovnu školu kako treba"...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 28.05.2022. 08:52

Zadnja izmjena: 28.05.2022. 08:52

HNS će predstaviti incijativu da se uvede obavezno uključivanje u predškolske programe već u 5. godini života, dok je sada to obavezno od šeste godine.

Ovo je u emisiji eTV studija predstavio predsjednik gradskog HNS-a Igor Klolopotan te rekao kako bi model koji već dobro funkcionira u Međimurju trebali preslikati na atreću izbornu jedinicu, odnosno, Krapinsko-zagorsku županiju, Varaždinsku županiju i Međimursku županiju.

- Želimo raditi na ranoj intervenciji, odnosno na ranoj detekciji, da imamo dvije godine da pokušamo s djecom raditi individualne programe, da se čim prije uključe u osnovnu školu kako treba. Sada se nažalost više manje time bave učitelji po osnovnim školama koji nisu dovoljno educirani. Imamo dobar primjer u Međimurju gdje su roditelji osnovali udruge koje imaju nekoliko zaposlenika koji se bave upravo takvom djecom i to jako dobro funkcionira. Taj model bi pokušali preslikati na cijelu treću izbornu jedinicu, odnosno moramo ga komunicirati prema županijskoj i državnoj vlasti - rekao je Klopotan.

'Roditelji bi trebali pozdraviti inicijativu'

Pošto je ova inicjiativa relativno nova i još uvijek u nastajanju, povratne informacije od roditelja još uvijek nema, no prema njegovom mišljenju, roditelji bi ovo trebali pozdraviti. 

- To je relativno nova inicijativa i mislim da bi to roditelji trebali pozdraviti. Meni kao roditelju je to potpuno prihvatljivo da se djeca godinu dana ranije počinju pripremati za školu. Vjerojatno neće biti svima, ali u Međimurju je primjer da to funkcionira jako dobro - rekao je Klopotan. 

 

Komentari