sve veći problem

Hoće li biti prihvaćena inicijativa za lakši prelazak granice između Hrvatske i Slovenije?

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 06.05.2020. 09:32

Zadnja izmjena: 06.05.2020. 09:35

Stanovništvo u pograničnim područjima ima sve veći problem zbog nemogućnosti prelaska državne granice, a priprema se inicijativa kojom bi im se olakšao prijelaz granice. 

Republika Hrvatska i Mađarska potpisivanjem bilateralnog Sporazuma već su dogovorile ublažavanje mjera prelaženja zajedničke granice za one državljane dviju država koji imaju prebivalište u pograničnom području u dubini od 30 km od granice ili su zaposleni u tvrtki čije je sjedište u tom području, a kako je rekao načelnik Stožera civilne zaštite i zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač takav bi sporazum sa Slovenijom zlata vrijedio.

Prema njegovim riječima, građani koji su radili u Sloveniji ne mogu do svojih mirovina, pojedini građani ne mogu do liječnika i ljekarni kao ni do poljoprivrednih površina, a otežano je i kretanje pojedinim građanima zbog odlazaka u posjet najužoj obitelji.

Inicijativa, koja će svoju zagovaračku formu poprimiti kroz Udrugu gradova Republike Hrvatske na odobravanje je već naišla kod pojedinih gradova i općina iz Istarske, Primorsko-goranske, Karlovačke, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Međimurske županije.

Za realizaciju ove inicijative, koja će biti proslijeđena u Ministarstvo vanjskih poslova potrebno je razumijevanje i dobra volja obiju ministarstava, kako hrvatskog tako i onog slovenskog koji su jedini nadležni za ovu problematiku. Gradovi i općine u pograničnom dijelu na granici s Republikom Slovenijom do tada čekaju informaciju i rješenje kako omogućiti svojim građanima nesmetano ostvarivanje svojih prava iz domene vitalnih obiteljskih razloga za koja su trenutno zakinuti.

Komentari