početak pred vratima

Hoće li djeca i u novoj školskoj godini morati nositi maske?

Objavljeno: 19.08.2021. 08:25

Zadnja izmjena: 19.08.2021. 08:25

Nova školska godina 2021./2022. trebala bi početi s malo blažim mjerama, a što će se točno popustiti, ovisi o epidemiološkoj situaciji, Jutarnji list doznaje iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Jedno od glavnih pitanja je nošenje zaštitnih maski za lice, koje su prošle godine nosili učenici od petog do osmog razreda osnovne škole i učenici srednjih škola, no konkretne odluke još nema. Upravo bi ukidanje nošenja maski značilo najveće popuštanje što se tiče djece, jer se ostale mjere više tiču same organizacije, od skraćenog školskog sata sa 45 na 40 minuta, organizacije ulazaka u školu a da se djeca ne miješaju, naravno, uz opće epidemiološke preporuke poput higijene ruku i održavanja fizičkog razmaka.

Tako je i do sada bilo pravilo da maske ne moraju nositi učenici koji u razredu mogu ostvariti razmak od metra i pol. Naravno, u Hrvatskoj postoji velik broj takvih škola, ali u većim gradovima, poglavito u Zagrebu, gdje se nastava uglavnom odražava dvosmjenski, to nije moguće.

Odlukom je ipak propisano da u slučaju povoljne epidemiološke situacije nadležni lokalni stožer, na prijedlog ustanove i suglasnost osnivača, može odlučiti da za pojedinu školu učenici ne moraju nositi maske te da nastavnici u učionici ne trebaju nositi masku iako je razmak manji od navedenog, kao i obavezu nošenja maski čak i kod navedenih razmaka u učionici u slučaju nepovoljne epidemiološke situacije.

Dio europskih zemalja odlučio se za testiranje učenika i do dvaput tjedno, no u Hrvatskoj se za sada o tome ne razmišlja. Kako nam kažu, najlakše je donijeti odluku, ali treba se voditi računa kako bi se to realiziralo. Primjerice, ako bi roditelji testirali djecu kod kuće, postavlja se pitanje bi li to bilo valjano. A kada bi se to radilo u školama, nejasno je tko bi za to bio zadužen.

Komentari