planovi grada i županije

PROVJERILI SMO Hoće li do 2020. u našem kraju biti sasvim normalno staviti u džep 5 tisuća kuna mjesečno?

Objavljeno: 14.10.2016. 09:35

Foto: ilustracija

Plaće u našem kraju već godinama kaskaju za državnim prosjekom nekih 20%. Ne čudi stoga kako su u više navrata i gradski i županijski dužnosnici najavili promjenu trenda i znatno povećanje prosječnih plaća u gospodarstvu našega kraja.

Grad je čak u svojoj Strategiji razvoja postavio i ambiciozan cilj - da svaki Varaždinac do 2020. pod normalno ima plaću od 5 tisuća kn neto. Istu okruglu brojku je na nedavnoj proslavi dana Županije ponovila i predsjednica županijske skupštine Dubravka Biberdžić. I nema toga tko ne bi volio da se ovi planovi ostvare, ali mi smo ipak htjeli vidjeti na temelju dokumenata i izjava koliko su takve najave realne.

Habuš: 'Poslodavci će morati dizati plaće'

Već letimičan pogled na kretanje plaća u posljednjih pet godina šalje otrežnjujuću poruku. Prije pet godina prosječna neto plaća u našoj županiji je iznosila 3570 kuna. Od tada ona blago raste i sad iznosi nešo više od 3800 kn. Nastave li rasti ovim tempom do 2020. jedva da će premašiti 4000 kn. 

Ipak je u nedavnom razgovoru za naš portal gradonačelnik Goran Habuš objasnio svoj optimizam. Prodajom zemljišta u Brezju i poboljšavanjem poslovne klime, privukli bi se oni investitori koji bi donijeli veće plaće. Čak i oni poslodavci koji daju niže plaće - konkretno, u prerađivačkoj industriji - sada bi se morali boriti za to da imaju dovoljno radnika.

- Pojedini poslodavci već sada zbog manjka radne snage razmišljaju o tome kako privući i zadržati radnike. - izjavio je tada Habuš.

I Županija sa svoje strane pokušava popraviti situaciju. Provedbom programa "Kreditom do konkurentnosti" realizirano je 25 milijuna kuna povoljnih kredita poduzetnicima. Županija je pomagala i raznim manifestacijama, izložbama i sajmovima koji su promovirali gospodarstvo našeg kraja. 

Habijan 'Šest godina nitko nije rasteretio poduzetnike'

Na Habuševu se izjavu na svom Facebook profilu osvrnuo šef varaždinskih HDZ-ovaca Damir Habijan. 

- Pitanje je tko je kriv što su plaće u našoj sredini najniže u RH. Je li gradonačelnik u proteklih šest godina poduzeo jedan potez koji bi poboljšao investicijsku klimu u gradu, kojim bi rasteretio poduzetnike? Ili je aktualna gradska vlast nedostatkom vizije po pitanju poduzetništva, politikom uhljebljivanja, ad hoc radnjama bez ikakve dugoročne strategije, Varaždin od grada koji je bio najpoželjniji za život, pretvorila u grad koji ne može riješiti niti jedan svoj problem? - glasila su sugestivna Habijanova pitanja.

U kasnijoj izjavi za naš portal, Habijan je nadodao da bi Grad stavljanjem na raspolaganje studentima prostora koje ionako ne koristi i drugim oblicima suradnje sa sveučilištima koja djeluju u našem gradu pomogao da mladi i obrazovani ljudi ostanu ovdje. 

Teško do željenih 5 tisuća

U suštini svi ovi prijedlozi i poduzete akcije imaju svoju logiku i trebali bi utjecati na poboljšanje gospodarske krvne slike našeg grada. Oni nisu ni međusobno proturječni i svi bi se mogli zajedno provoditi. No, teško je očekivati da će sve ove mjere - čak i da u potpunosti uspiju - dovesti do toga da već 2020. plaća od 5 tisuća bude prosjek bilo u Varaždinu ili u županiji. Kao prvo, premda je postotak od 8% nezaposlenih solidan u odnosu na državni prosjek, on je i dalje dovoljno visok, pa će oživljavanje gospodarstva prvo dovesti do veće zapošljivosti, a tek nešto kasnije i do primjetnijeg rasta plaća. Kao drugo - i najvažnije - glavna financijska i gospodarska sredstva po ovom pitanju nalaze se u rukama Vlade, a ne lokalne vlasti. Uglavnom, kad se radi o odgovoru na naslovno pitanje, možemo samo odgovoriti narodnom uzrečicom: "Bog daj!" Za sad je to samo jedna lijepa i prilično neostvariva želja.

Komentari