županijska skupština

Hoće li se na temelju geotermalne elektrane graditi i turistički kompleks?

Nakon što do rujna ili listopada završe postojeća istraživanja, Skupština Varaždinske županije razmatrati će na koji način nastaviti ovaj projekt...
Objavljeno: 13.07.2023. 07:47

Zadnja izmjena: 13.07.2023. 07:52

Foto: Arhiva: Trenutna istraživanja u Malom Bukovcu

Kao što smo već u više navrata izvjestili, započelo je istraživanje bušotina na području Općine Mali Bukovec u svrhu izgradnje geotarmalne elektrane – druge najveće i potencijalno najveće u Hrvatskoj.

Prema riječima načelnika Malog Bukovca Darka Markovića, prema svim sadašnjim pokazateljima, sa dvije postojeće te još četiri dodatne bušotine, geotermalna elektrana Varaždinske županije na temelju struje i toplinske energije koju proizvede može mjesečno stvarati prihod veći od 10 milijuna kuna.

Nakon što do rujna ili listopada završe postojeća istraživanja, Skupština Varaždinske županije razmatrati će na koji način nastaviti ovaj projekt.

- Slijedi druga faza koja se odnosi na projektiranje elektrane. U tom slučaju moramo razmišljati da li ćemo sredstva naći u proračunu. Da li ćemo prodati naš udio u tvrtki PZC i sredstva uložiti u Bukotermal za projektnu dokumentaciju. Da li ćemo zključiti da se tvrtka kreditno zaduži ili ćemo uvesti i neku treću stranu da tvrtku dokapitalizira? Sve su to otvorene opcije i molim vas kao vijećnike da se u to uključite – rekao je na jučerašnjoj sjednici župan Anđelko Stričak.

U budućnosti turistički kompleks?

Župan je ostavio otvorenom još jednu mogućnost.

- Nakon faze projektiranja slijedi faza izgradnje same elektrane i njezino puštanje u pogon, a pritom razmišljamo o još dvije opcije odnosno nadogradnje. Što s toplinskom energijom? Da li ju pustiti u zraku ili ju nastojati iskoristiti putem izgradnje mreže cjevovoda kao toplinsku energiju za grijanje plastenika i staklenika kojih je upravo na tom području najviše? Također, da li toplu vodu koja se, kad prođe postrojenje, utiskuje natrag pod zemlju, iskoristiti za izgradnju turističkog kompleksa? To su opcije i izazovi pred nama, o kojima po meni treba razmišljati već sada, te vidjeti dobru praksu u susjednim državama, od kojih nam je najbliža Mađarska koja je u korištenju geotarmalnih izvora otišla nadalje – rekao je.

Komentari