SIGURNA OKUPLJANJA

Hoće li samo negativni i cijepljeni ovog ljeta moći na koncerte?

Ove je srijede bila predstavljena platforma "Sigurna okupljanja", čiji su nositelji Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo kulture i medija.
Objavljeno: 08.05.2021. 08:56

Zadnja izmjena: 08.05.2021. 09:10

Foto: arhiva

Kako prenosi RTL, glazbena industrija, ministarstvo kulture i epidemiolozi trenutno pregovaraju o uvođenju povlastica za cijepljene koje bi uključivale posjet raznim događanjima i okupljanjima.

Ove je srijede bila predstavljena platforma "Sigurna okupljanja", čiji su nositelji Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo kulture i medija. Naime, ona bi uz pomoć algoritma procjenjujivala rizik događaja i certificirala njegovu sigurnost u smislu poštivanja važećih epidemioloških mjera. Njen trenutni testni oblik omogućuje testiranje sigurnosti koncerata, festivala, kazališnih predstava i izložba, a u planu je mogućnost testiranja sigurnosti drugih oblika okupljanja i događaja, kako prenosi Dnevnik.hr

- Sad kada je cjepivo dostupno stvara se mogućnosti da za one koji su preboljeli ili imaju negativan test omogućimo događanja kakav su bila prije pandemije bez razmaka. Očekujemo da ćemo u šestom mjesecu početi organizirati više takvih manifestacija - izjavila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek za Dnevnik.hr.

Posjetitelji bi preko te platforme dobili QR kod koji bi bio ulaznica za neki događaj ili okupljanje, a možda je to način da se život polako počne vraćati u normalu. U planu je omogućavanje ulaska 150 do 200 ljudi na koncerte u zatvorenom prostoru, dok se za događaje na otvorenom planira dozvoljavanje ulaska većeg broja posjetitelja. Uz ulaznicu će trebati priložiti i negativan test na covid ili potvrdu o cijepljenju.  

 

 

Komentari