Zeleni tjedan u Berlinu

Hrvatska poljoprivedna komora na čelu s Mladenom Jakopovićem u Berlinu na sajmu

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 18.01.2020. 09:17

Zadnja izmjena: 18.01.2020. 09:17

Delegacija Hrvatske poljoprivredne komore, predvođena predsjednikom Mladenom Jakopovićem, sudjelovala je na službenom otvorenju jednog od najvećih sajmova poljoprivrede i hrane Međunarodnom zelenom tjednu u Berlinu.

Sajam su otvorili hrvatski premijer Andrej Plenković te njemačka i hrvatska ministrica poljoprivrede Julia Kloeckner i Marija Vučković. - Partnerstvo na Zelenom tjednu velika je prilika da Hrvatska promovira najbolje proizvode i možda je ovo način da se označi početak velike izvozne ofenzive za domaći poljoprivredni i prehrambeni sektor, s obzirom na to da je ovo vjerojatno prvi put da smo išli s ovako velikom promocijom - izjavio je tijekom obilaska sajma predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Jakopović ističe kako je HPK tijekom održavanja sajma i kroz brojne bilateralne sastanke i forume poslala jasan stav hrvatskih poljoprivrednika kada je riječ o pogledu na pregovore oko nove Zajedničke poljoprivredne politike i tema koje muče poljoprivrednike diljem Europe. - Premijer Plenković je najavio kako će se hrvatsko predsjedništvo EU-a boriti za što bolju poziciju farmera u novom europskom proračunu. Rekao je kako se nada da će se ove godine, u kojoj Hrvatska i Njemačka predsjedaju EU-om, postići dogovor oko proračuna i obratiti pozornost na potrebe poljoprivrednika, a tijekom idućih šest mjeseci naglasak će se staviti i na mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva - kazao je Jakopović.

Delegacija HPK obišla je hrvatski štand te se susrela i s brojnim kolegama iz drugih poljoprivrednih udruženja i komora iz EU, s kojima HPK zajednički kroz krovna poljoprivredna udruženja zauzima stavove oko otvorenih i spornih tema za poljoprivredu.

Ovogodišnji sajam bilježi rekordan broj izlagača, njih 1.800 iz 72 zemlje. Na hrvatskom štandu se pod sloganom “Kultura agrikulture” sa svojim proizvodima predstavlja pedesetak izlagača, velikih i malih poljoprivredno-prehrambenih tvrtki i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji svijetu nude okus Hrvatske – gastronomske delicije poput pršuta, kulena, meda, ulja, rakije, vina te brojnih drugih autohtonih zaštićenih proizvoda. Posjetitelji sajma imaju priliku uživati u prepoznatljivim hrvatskim tradicionalnim jelima pripremanima od hrvatskih namirnica u nacionalnom hrvatskom restoranu u berlinskoj „zelenoj“ kuhinji.

 

Komentari