priopćenje za medije

Hrvatska poljoprivredna komora: Imperativ je energetska neovisnost hrvatskih poljoprivrednika

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 06.07.2022. 08:29

Zadnja izmjena: 06.07.2022. 08:30

U jeku novih otkupnih cijena pšenice na tržištu koje su naišle na nezadovoljstvo ratarskog sektora, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović naglasio je kako trenutno 99 posto hrvatskih poljoprivrednika još uvijek nije energetski neovisno, a upravo to treba imperativ.

U proteklih nekoliko dana otkupne cijene na svjetskom su tržištu pale s 415 na 335 eura, što je puno manje od onog što su očekivali poljoprivrednici koji se bave ratarskim kulturama. 

- Kod nas se otkupna cijena kreće od 2 kune do 2 kune i 20 lipa što je za 10 do 15 posto manje nego u susjednim zemljama. U odnosu na prethodne godine to je izuzetno dobra cijena, međutim, s obzirom na cijene goriva, energije, mineralnih gnojiva, koje su porasle za 300-400 posto, upitno koliko će biti profitabilna jesenska sjetva. U tome ratari prije svega vide ogroman problem – pojasnio je Jakopović.

Jedno od potencijalnih rješenje, ističe Jakopović, je stavljanje većih količina žitarica u robne rezerve ili neki drugi oblik njihovog skladištenja što će biti i jedna od tema razgovora s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede.

'Minus se gomila'

Prema studiji koju je Ministarstvo objavilo prošli tjedan mljekari su, uz sve subvencije, još uvijek u minusu za otprilike 80 lipa. S obzirom da se minus gomilao više od šest mjeseci, oni više nisu u mogućnosti funkcionirati, pa iz Hrvatske poljoprivredne komore strahuju da će se trend padanja broja grla krava nastaviti.

S obzirom da je u nekim dijelovima Hrvatske, poput Varaždinske županije došlo do nestašice plavog dizela, poljoprivrednici su prisiljeni kupovati običan dizel po cijeni od 13 kuna. Uzimajući u obzir činjenicu da je cijena litre plavog dizela do prije 2 godine iznosila 2,5 kune, poljoprivrednici su zbog nestašice ove vrste goriva prisiljeni plaćati 400 posto veću cijenu.

Energetska neovisnost

- Poljoprivredna proizvodnja gdje poljoprivrednici plaćaju 400 posto više bilo kakve inpute, a da je njihov proizvod pritom skuplji za 10 ili 15 posto je jednostavno neodrživa. U ovom trenutku „glavu iznad vode” drže samo oni koji imaju potpuno zaokružene farme, potpuno zaokruženi proizvodni ciklus i koji su koliko-toliko energetski neovisni – objasnio je Jakopović.

Međutim, 99 posto hrvatskih farmera još uvijek nije energetski neovisno, a upravo u tom smjeru Hrvatska poljoprivredna komora vidi izlaz iz sve teže situacije.

- Glavna poruka i glavni zahtjevi na svim međuresornim sastancima i kod premijera i ministara gospodarstva su da je hrvatskim poljoprivrednicima prije svega potrebna energetska neovisnost, bilo da se radi o prodaji energenata, bilo da se radi za vlastite potrebe i to ne za 3 ili 6 mjeseci nego sada, odmah i svima – zaključio je Jakopović.

Komentari