priopćenje za medije

Hrvatski Sindikat radnika migranata: Zašto za pomorce i gastarbajtere ne vrijede ista pravila?

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 23.08.2022. 12:27

Zadnja izmjena: 23.08.2022. 12:27

Hrvatski Sindikat radnika migranata obratio se priopćenjem za medije nakon što je iz Porezne uprave krenula najava kako se pokreće postupak oporezivanja primitaka iz inozemstva po službenoj dužnosti.

Iz Hrvatskog sindikata radnika migranata čije je sjedište u Varaždinu poručuju kako su im mailovi zatrpani brojnim upitima i izrazima nezadovoljstva i ogorčenosti te pozivaju Poreznu upravu da javno objavi po kojem principu određuju poreznu rezidentnost građana.

- Pitamo se: Ne bi li prioritet Republike Hrvatske trebao biti zadržavanje naših ljudi u zemlji? Zar je svejedno nadomjestiti domaće stanovništvo jeftinom radnom snagom, s područja Azije i Afrike, koja je često upitne kvalitete i stručnosti. Svakodnevno svjedočimo činjenici da se etnička slika zemlje drastično mijenja. Nismo isključivi. Nemamo ništa protiv drugih naroda, rasa i vjera. Nemamo ništa protiv drugih i drugačijih. No, pitamo se kakve su dugoročne posljedice ovakvih promjena, posljedica velike hajke zbog koje naši donedavni građani iseljavaju - ističu u Hrvatskom sindikatu radnika migranata.

'Dalmacija nije Hrvatska?'

Nadalje, u priopćenju pišu kako isto pravila ne vrijede za pomorce koji su oslobođeni poreza temeljem pravila izbivanja iz zemlje dužeg od 183 dana, iako im obitelj živi u Republici Hrvatskoj.

- Istodobno, to ne vrijedi za „gastarbajtere“. Iako radnik migrant odradi više od 183 dana (npr. Austriji, Švicarskoj, Italiji) porezna rezidentnost određuje mu se na temelju činjenice da ga za Hrvatsku veže obitelj ili nekretnina. Opet postavljamo pitanje: „Zar Dalmacija nije Hrvatska? U kojem su to dijelu pomorci drugačiji u odnosu na „gastarbajtere“? - napisali su u priopćenju u kojem pozivaju tijela Republike Hrvatske da 'napuste ovakvu negativnu praksu i financijske pritiske'.

 

Komentari