organizirala udruga poslodavaca

Gotovo 200 biznismena na velikoj konferenciji o digitalnoj transformaciji poslovanja

Danas je u Park Boutique hotelu u Varaždinu održana konferencija „Industrija 4.0 – prilika i / ili izazov“, na kojoj je sudjelovalo više od 150 uzvanika.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 19.11.2019. 13:23

Zadnja izmjena: 19.11.2019. 13:25

Foto: Dario Jurčević

Danas je u Park Boutique hotelu u Varaždinu održana konferencija „Industrija 4.0 – prilika i / ili izazov“, na kojoj je sudjelovalo više od 150 uzvanika.

Okupili su se poslodavci, predstavnici četiri sjeverne županije, te prvi put inovativne tvrtke sjevernih županija Hrvatske – OMCO Croatia d.o.o., Ducati komponenti d.o.o. i Kostwein – proizvodnja strojeva d.o.o., koje su predstavile vlastite uspješne primjere na svom putu digitalne transformacije. 

Tema konferencije bila je četvrta industrijska revolucija, kojoj su cilj pametna poduzeća, tvornice i pogoni koji su prilagodljivi te učinkovito integriraju sve svoje dionike u jedinstvenom, bržem i usklađenijem, a posljedično efikasnijem procesu.

- Do sada smo u svim sličnim situacijama zbog inercije, nedostatka vizije i hrabrosti uglavnom gledali u leđa onima koji su bili među pobjednicima. Zato je Hrvatska ekonomski gledano danas među najmanje uspješnim članicama Europske unije – izjavila je Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, dodajući kako se loša pozicija i stanje mogu promijeniti i to upravo zahvaljujući digitalnoj transformaciji.

- Barijere za digitalizaciju i uvođenje novih tehnologija su relativno niske, industrija 4.0 može se implementirati svugdje, a rezultati mogu biti brzo vidljivi. Neke pozitivne pomake već vidimo, po digitalnoj konkurentnosti lagano rastemo, ali se moramo ubrzati. To se neće dogoditi po inerciji već uvjete za ubrzanje digitalizacije i digitalne transformacije treba aktivno stvarati - rekla je predsjednica HUP-a.

Tvrtke se dijele na brze i spore

Kako je u svojem govoru rekao gradonačelnik Ivan Čehok, ''za uspješne ljude svaka prilika je izazov, a i obratno – svaki izazov je prilika''. - Digitalna transformacija može nam pomoći da u globalnom procesu lakše stvaramo i prodajemo proizvode, no i dalje svaka tvrtka za sebe mora razvijati proizvode koji su inovativni i konkurentni. Dobro je danas vidjeti primjere iz prakse, a ne samo govoriti o strategijama. Danas je posljednji vlak na koji se možemo uhvatiti ako ne želimo zaostajati za modernim svijetom – izjavio je Čehok.

U svojem je izlaganju Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta rekao kako je digizalizcija ''apsolutni imperativ poslovanja danas''. - Brzina prijenosa podataka iz dana u dan se povećava, transformacija se događa i bez nas, a na nama je da iskoristimo sve te prilike koje nam se nude. Tvrtke se više ne dijele na velike i male nego brze i spore. Kroz pet tematskih inovacijskih vijeća uspjeli smo okupiti više od 220 stručnjaka diljem Hrvatske koji će implementirati strategije kojima je u cilju razvoj digitalne transformacije gospodarstva.“ – rekao je Antonić.

Ducati komponenti, tvrtka za proizvodnju električne opreme, poznati su po proizvodnji pametnog električnog kotača koji pretvara svaki bicikl iz klasičnog u električni, a njime se može upravljati pomoću smartphonea, Bluetootha ili displaya. 2015. godine krenuli su u digitalnu transformaciju kompanije, a izvoze više od 95% svojih proizvoda, u svom je predavanju iznio Dražen Crnković, direktor Ducati componenti.

Komentari