Od 30 najmoćnijih kompanija iz ove županije prema ukupnom prihodu ili zaposlenima, a zajedno zapošljavaju skoro 17 tisuća ljudi, na visokim upravljačkim pozicijama može se naći tek 12 žena koje su članice uprava ili direktorice.

Po jedna visoko rangirana menadžerica u svakoj od 12 kompanija čiji su prihodi u rasponu od 300 milijuna eura pa do 1,6 milijuna eura. Te kompanije ukupno imaju oko 6700 zaposlenih, što znači da je udjel žena menadžerica s ovlastima samostalnog i pojedinačnog odlučivanja samo 0,2 posto.

Prvi dio skupine TOP 12 menadžerica u Varaždinskoj županiji sačinjavaju: 1) članica uprave Boxmark Leathera Nives Kompare (upravlja s 300 milijuna eura), 2) članica uprave Gumiimpexa GRP Vesna Canjuga (upravlja s 49 milijuna eura), 3) članica uprave TP Varaždina Branka Bralić (upravlja s 33 milijuna eura), 4) direktorica Fanona Snježana Jarnjak (upravlja s 30 milijuna eura), 5) direktorica Kos transporta Draženka Kos (upravlja s 29 milijuna eura), te 6) direktorica Comprom Plusa Jasna Prapotnik (upravlja s 21 milijun eura).

>>TOP 12 menadžerica u Varaždinskoj županiji - upravljaju s pola milijarde eura i 6.700 ljudi (1)

Žene na vodećim mendažerskim pozicijama u tvrtkama sa sjedištem u Varaždinskoj županiji u prosjeku danas imaju 51 godinu, a menadžerski uspon započele su u kasnim tridesetim ili zakoračivši u četrdesetu godinu života. Tko su te uspješne poslovne žene i menadžerice iz ove  županije i u kojim kompanijama rade? Rangirali smo ih po količini novca kojim upravljaju, od većeg prema manjem iznosu, te ukratko predstavili njihove menadžerske karijere, koristeći izvor Poslovne Hrvatske.

Danas objavljujemo II. dio ekskluzivne liste TOP 12 menadžerica:

7) Marina Kopjar Žanetić

Na poziciji direktorice novomarofskog Cometa od 2006. godine ova menadžerica danas upravlja s 18 milijuna eura. Menadžerska karijera povezana joj je s dva subjekta: Trgovinom Comet čija je i osnivačica te sadašnjom tvrtkom čija je direktorica već 11 godina. Kada je počela zakoračila je u tridesetu, a danas na početku četrdesetih nastavlja graditi karijeru menadžerice i poduzetnice u djelatnosti trgovine na veliko, a prodaje ručne električne alate i opremu, namijenjenu industriji i drugim sektorima. 

Comet ima 99 zaposlenih, a lani je prihodovao 135 milijuna kuna. Na razini razgranate branše od 750 subjekata nalaze se na 44. mjestu s udjelom od 0,30%, a po dobiti su 16. Zaposlenici u prosjeku mjesečno zarade 4700 kuna.

8) Tanja Tisaj

Članica Uprave ludbreškog ACG Lukapsa je od 2015. godine. Na toj poziciji, kao jedina žena u tročlanoj Upravi ove kompanije koja je u vlasništvu istoimenog indijskog koncerna, ima ovlast pojedinačnog i samostalnog zastupanja, a upravlja sa 17 milijuna eura. Poslovnu karijeru počela je, nakon završenih studija pri zagrebačkom Sveučilištu 1996., graditi u Podravskoj banci, a menadžersku u ACG Lukapsu, gdje je, zakoračivši u četrdesete godine života, ušla u upravu kompanije i na toj je funkciji već dvije godine. 

ACG Lukaps se bavi proizvodnjom kapsula za lijekove, a ima 234 zaposlenih. Prošle godine ostvario je ukupan prihod od 129 milijuna kuna. U Hrvatskoj je pet kompanija iz te branše, a ludbreška drži 92% prihoda. Zaposlenici u prosjeku zarađuju mjesečno 5200 kuna.

9) Klementina Kranjčec Bujanec

Direktorica je prijevozničke tvrtke TTI iz Varaždinskih Toplica od 2013. godine i s te pozicije ima ovlasti zastupanja društva. Upravlja sa 17 milijuna eura. Njezina menadžerska karijera povezana je samo s tim poslovnim subjektom, a ona se uspješno, ako je suditi po rezultatima, nosi s problemima i razvojem u djelatnosti cestovnog prijevoza robe. U tročlanoj upravi ove srednje velike tvrtke na tržištu prisutne već 27 godina, jedina je žena, a sve je to postigla zakoračivši u četrdesete. 

TTI ima 71. zaposlenika, a prošle je godine ostvario ukupan prihod od 129 milijuna kuna. Nalazi se među deset najuspješnijih kompanija u branši, a drži 7% ukupnoga prihoda. Prosječne mjesečne plaće zaposlenih su 5100 kuna.

10) Nadica Zver

Kao direktorica vodi ivanečku Ivančicu od 1995. godine te upravlja s 15 milijuna eura. Menadžersku karijeru započela je prije skoro 30 godina. Po zvanju je ekonomistica s diplomom Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koju je stekla 1972. Njezina menadžerska karijera povezana je s pet društava. Bila je članica Nadzornog odbora Zagrebačke robne kuće, zamjenica predsjednika Nadzornog odbora varaždinskog Varkoma, članica Nadzornog odbora ivanečkog Ivkoma, tri godine direktorica tvrtke Bambi iz Jalkovca.

Ivančica danas  zapošljava 695 ljudi. Lani je ostvarila ukupan prihod od oko 116 milijuna kuna. Između TOP deset kompanija u branši drži 19% ukupnoga prihoda,  što je svrstava na drugo mjesto. Prosječna plaća zaposlenika je 3200 kuna.

11) Milica Čengić

Ova menadžerica na poziciji je direktorice varaždinske tvrtke Vis konfekcije već 20 godina, od 1997., a društvo zastupa pojedinačno i samostalno. Upravlja s 3,8 milijuna eura. Milica Čengić po zvanju je diplomirana pravnica, a karijera menadžerice vezana joj je uz tri subjekta. Do izbora na funkciju direktorice Visa, dvije je godine bila predsjednica Nadzornog odbora te tvrtke. Između ostalog, bila je i članica društva Tex–Co iz Varaždina, te šest godina predsjednica Nadzornog odbora Vistexa.U menadžerske vode ušla je u tridesetim godinama života, a danas je u pedesetim godinama života.

Vis konfekcija s tradicijom poslovanja od 90 godina danas ima 226 zaposlenih. Prošle godine je ostvarila ukupan prihod od 28,4 milijuna kuna, a nalazi se među TOP deset hrvatskih proizvođača odjeće. S udjelom u ukupnom prihodu od 2,3% zauzima osmo mjesto. Prosječna plaća je oko 3300 kuna.

12) Ruža Meštrić

Direktorica je Trgoprometa iz Novog Marofa od 1997., tvrtke s 37 zaposlenih. S te pozicije upravlja sa 1,6 milijuna eura. Njezina menadžerska karijera vezana je uz deset društava, ali manje - više onih povezanih s matičnim Trgonomom. Po zvanju je diplomirana ekonomistica, a u menadžerske vode zakoračila je u tridesetim godinama života. Kroz to vrijeme bila je direktorica, predsjednica nadzornih odbora i prokurista više tvrtki iz sustava Trgonoma, a između ostalog i članica Nadzornog odbora povezanog društva Ultra Gross iz Zagreba.

Trgonom je lani ostvario ukupan prihod od 118 milijuna kuna, a zapošljavao je 317 ljudi. U maloprodajnoj branši između 1190 subjekata zauzima 25. mjesto, a drži 0,5% ukupnoga prihoda. Prosječne plaće su danas na razini hrvatskoga prosjeka u maloprodaji – oko 2800 kuna.

Zaključno, valja istaknuti kako su u Hrvatskoj žene još uvijek relativno zapostavljene kao menadžeri. Vode ili kontroliraju oko 26 posto tvrtki, otprilike 40 tisuća, a po postotku žena menadžerica smo između 126 zemalja u svijetu 66-i. Na srednjim i nižim menadžerskim pozicijama je oko 16 posto žena, u nadzornim odborima oko 20 posto, a na direktorskom položaju velikih kompanija njih oko sedam posto

Od pet industrijskih giganta iz Varaždinske županije, tek Boxmark Leather, s 3800 zaposlenih, na visokoj upravljačkoj funkciji ima jednu ženu – menadžericu. Ostalih četiri najvećih po broju zaposlenih - Koka, Vindija, Varteks i Ytres u upravama nemaju žena, a zajedno zapošljavaju 4800 ljudi!

Komentari

03.08.2017. 08:00h

Foto: Arhiva