KORONAVIRUS

Ipak ćemo se protiv koronavirusa cijepiti i trećom dozom?

Objavljeno: 03.09.2021. 13:15

Zadnja izmjena: 03.09.2021. 13:15

Foto: Arhiva

Na današnjoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite komentirana je epidemiološka situacija u zemlji, a također i o situaciji s cijepljenjem.

Kako prenosi Jutarnji list, na konferenciji je bilo riječi o epidemiološkoj situaciji u Izraelu te o istraživanju koje je pokazalo kako je rizik od obolijevanja 11 puta manji nakon treće doze. Izraelsko je stanovništvo je jedna od najprocjepljenijih nacija u svijetu. Oni su, nakon što su zaključili da 4. val intenzivno dolazi i imaju smanjene razine antitijela, odlučili krenuti s cijepljenjem stanovništva trećom dozom, a o sličnom se modelu razmišlja i kod nas pošto smo u četvrtom valu. 

- Bilo je više upita u zadnje vrijeme oko studije. Dobila sam većinu analiziranih rezultata. Ovdje smo se fokusirali na ono što je bitno za javnost. Mi smo počeli cijepiti zdravstvene djelatnike tako da situaciju možemo pratiti kao Izraelci. Kolega Capak i ja smo diskutirali o tome kako je Pfizer predao dokumentaciju o učinkovitosti treće doze. Bitno je da je krovna institucija u EU dala dozvolu za treću dozu. Svi bismo željeli znati kada bi bilo najbolje cijepiti oni koji su preboljeli. Većina preboljelih koji su se cijepili početkom veljače zarazili su se od kolovoza do listopada. Među njima nije bilo velikih razlika -  rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić.

Komentari