ISTRAŽIVANJA U TIJEKU

Ipak ćemo se protiv koronavirusa cijepiti samo jednom?

Znanstvenici provode istraživanja o univerzalnom cjepivu...
Objavljeno: 26.04.2021. 08:29

Zadnja izmjena: 26.04.2021. 08:42

Kako prenosi Index, znanstvenici već godinama rade na stvaranju univerzalnih cjepiva protiv mutirajućih virusa poput gripe zbog kojih se ljudi ne bi trebali cijepiti svake godine. Slična se saznanja nastoje primijeniti na stvaranju cjepiva protiv koronavirusa.

S obzirom na konstantnu pojavu novih sojeva koronavirusa, takvo univerzalno cjepivo omogućilo bi cijepljenje samo jednom, a stvorio bi se imunitet na sve sojeve. Prednost koronavirusa je ta da on mutira sporije od virusa gripe pa će biti lakše dizajnirati cjepivo. 

- Gripa ima genom koji se sastoji od nekoliko molekula RNK. Ako nekoliko sojeva virusa inficira istu osobu ili životinju i nađu se u istoj stanici, mogu lako nastati novi sojevi samo ubacivanjem različitih kombinacija tih molekula u nove virione. Kao da ste promiješali karte i ponovno ih podijelili. HIV je još gori po tom pitanju i toliko brzo nakuplja mutacije da osoba zaražena HIV-om u svojem tijelu u svakom trenutku može imati po nekoliko stotina sojeva. Zbog toga čim se razvije imunitet na jedan soj i nekoliko srodnika, u tijelu već ima na desetke novih koji su tom imunom odgovoru nevidljivi - rekla je riječka virologinja Vanda Juranić Lisnić.

Strategija koja se koristi za izum univerzalnog cjepiva fokusira se na "šiljak", odnosno protein koji se nalazi na površini svih koronavirusa, a neophodan je za infekciju. Ti šiljci su glavna razlika u sojevima koronavirusa, dok ostatak virusa ostaje isti, stoga bi se cjepivo dizajniralo s obzirom na te nepromjenjive dijelove virusa.  

Komentari