itu mehanizam

Integracija s Varaždinom donijet će milijune: Ovaj put pitali smo načelnike što planiraju

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 24.10.2021. 08:40

Zadnja izmjena: 24.10.2021. 09:39

Većinom glasova na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća prihvaćen je Prijedlog odluke o sastavu urbanog područja Varaždin.

Jedan od ključnih preduvjeta za financiranje aktivnosti kroz projekt ITU mehanizam (integrirano teritorijalno ulaganje) je definiranje i uspostavljanje urbanog područja. Grad Varaždin postaje predstavničko tijelo EU te će u suradnji s nadležnim ministarstvom moći raspisivati natječaje i provoditi višemilijunske razvojne projekte za cijelo to veće područje. 

Nakon što smo objavili koje projekte gradovi u Varaždinskoj županiji koji ulaze u ITU planiraju prijaviti, danas donosimo popis projekata koje planiraju prijaviti općine koje ulaze u sastav urbanog područja. Važno je napomenuti kako još uvijek nisu definirane točne smjernice i nije poznato koji će se projekti (uopće) moći sufinancirati te u kojem omjeru, zbog čega su moguće promjene oko prijedloga o kojima je ovdje riječ.

  • TRNOVEC BARTOLOVEČKI

Iz Općine Trnovec Bartolovečki navode kako na ITU mehanizam planiraju prijaviti sljedeće projekte: izgradnju Doma za dnevni boravak starijih osoba sa smještajnim jedinicama, izgradnju Dječjeg vrtića, izgradnju kulturnog centra, izgradnju sportskog centra i uređenje biciklističke rute kroz naselja cijele općine.

  • MARUŠEVEC

Prema riječima načelnika Marija Klapše, Općina Maruševec će pripremati i prijaviti projekte vezane uz razvoj kulturnih i turističkih sadržaja. Također, dio sredstava planira se za unaprjeđenje sustava za upravljanje i nadzor prometa, kao i poboljšanje sigurnosti u prometu.

- Kroz mogućnosti koje nudi ITU fokusirat ćemo se također na projekte vezane uz formiranje poduzetničkih inkubatora odnosno, akceleratora u cilju zelenog razvoja mikro, malog i srednjeg poduzetništva, a nikako ne smijemo zaboraviti na digitalizaciju i inteligentna pametna rješenja što će svakako doprinijeti da pozitivni razvojni učinci budu još snažniji - rekao je Klapša.

  • VIDOVEC

Iz Općine Vidovec poslali su sljedeće projekte koje planiraju provesti kroz ITU mehanizam: izgradnja nogostupa uz državnu cestu D35, izgradnja poslovnog centra Vidovec 1, opremanje poslovno-stambene zone komunalnom infrastrukturom, uređenje šetnice uz rijeku Plitvicu.

  • GORNJI KNEGINEC

- U pripremi imamo više projekata, od prenamjene objekta bivšeg dječjeg vrtića u objekt javne namjene, Projekt Turističko informativnog centra, izgradnja infrastrukuture u Poduzetničkoj zoni, uređenje središnjeg dijela groblja, te nekoliko projekata vezanih uz društvene djelatnosti i kulturu - poručuju iz Općine Gornji Kneginec.

  • SRAČINEC

Planirani projekti Općine Sračinec su izgradnja sportske dvorane u sklopu Osnovne škole Sračinec, a vrijednost projekta je 20 do 25 milijuna kuna. Nadalje, u planu je izgradnja poduzetničkog inkubatora i izgradnja etno kuće.

  • PETRIJANEC

Općina Petrijanec će kroz ITU mehanizam pokušati realizirati projekte iz područja sporta, kulture, gospodarstva, a neki od njih su Turističko informativni centar, Rekonstrukcija ceste – Ulica Andrije Hebranga u Petrijancu, Adaptacija dječjeg vrtića u Petrijancu, Rekonstrukcija Ulice Matije Gupca u Majerju, Revitalizacija dječjih igrališta Općine Petrijanec, energetske obnove društvenih domova i općinske zgrade, energetski učinkovita LED rasvjeta (nastavak projekta),  Poduzetnički inkubator.

  • MARTIJANEC

Kako poručuje načelnik Branimir Nađ, područja koja su interesantna za općinu Martijanec prije svega su rekonstrukcija i unaprjeđenje kulturne baštine u svrhu razvoja turizma s obzirom na bogatu, ali nedovoljno iskorištenu kulturnu baštinu na području općine Martijanec.

- Poboljšanje usluge javnog prijevoza gdje smo već određene korake poduzeli u suradnji sa susjednim općinama i gradom Ludbregom. U segmentu gospodarstva cilj koji svako želimo ostvariti je stvaranje povoljnijeg okruženja za poduzetnike i omogućavanje razvoja kvalitetne infrastrukture za razvoj najvažnijih gospodarskih sektora uz poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja - rekao je Nađ.

  • JALŽABET

Općine Jalžabet planira prijaviti sljedeće projekte: Poduzetnička zona Jalžabet, faza II, proširenje dječjeg vrtića, uređenje dvorca Somogy-Bedeković, modernizacija i proširenje učinkovite javne rasvjete, prezentacijski centar tumul-gomila, obrazovno rehabilitacijski centar, digitalna transformacija javnih servisa -uprave te učinkovito upravljanje javnom infrastrukturom (zgrade, javna rasvjeta, ceste, odvodnja, internet)

  • BERETINEC

Općinsko vijeće je donijelo pozitivno mišljenje upravo zbog mogućnosti korištenja sredstva namijenjenih održivom urbanom razvoju putem integriranih teritorijalnih ulaganja - rekao je načelnik Nikola Žganec i dodaje:

- Neke projekte već imamo spremne, kao na primjer kulturni centar i nadogradnju vatrogasnog doma, a na nekim radimo da spremno dočekamo spomenute natječaje.

 

Komentari