Kako je zaradio prvi milijun

Ivan Hudoletnjak - život i kontroverze

Objavljeno: 11.03.2016. 17:45

Zadnja izmjena: 14.03.2016. 21:08

Foto: Arhiva / Fotomontaža

Kako smo izvijestili, u 83. godini života preminuo je varaždinski poduzetnik Ivan Hudoletnjak. Riječ je o vrlo kontroverznom i osebujnom čovjeku, a zanimljivo je da je prvi milijun zaradio na 'švercu' Mercedesa iz Njemačke.

Naime, kako doznajemo on je do prvog milijuna stigao početkom 70-tih godina prošlog stoljeća. U Jugoslaviju je tada iz Njemačke s osobnim iskaznicama umrlih osoba uvozio Mercedese. No, Tito je kasnije zabranio uvoz pa je Hudoletnjakov biznis stao. Znao je isticati, kako tvrde naši izvori, da bi se i prije još više obogatio da nije bilo Titov embarga. Kasnije su njegovi poslovi bili vezani uz Rusiju, a što je točno radio nije nam poznato.

Obogatio se u ratno vrijeme

U vrijeme rata Hudoletnjakov biznis je procvao. Navodno, je za MORH u vrijeme embarga nabavljao pričuvne dijelove za helikoptere i avione preko svoje tvrtke Hemerson.

Dijelove je kupovao u Rusiji i skupo ih preprodavao MORH-u. Nakon rata u spornoj privatizaciji postao je vlasnikom tvrtke Varaždinka koja je u najbolja vremena zapošljavala i do 1.000 ljudi. No, Varaždinka je danas u stečaju, a vozeći se Optujskom ulicom u Varaždinu podsjećamo se samo na najbolja vremena ove tvrtke koja je bila najpoznatiji po Tok sokovima.

Cijeli slučaj dobio je sudski epilog pa je Hudoletnjak zaradio optužnicu za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i podignuta je prošle godine. Ovaj tjedan pripremno ročište je odgođeno zbog bolesti.

Hudoletnjak je bio i vlasnik hotela Matija Gubec u Stubičkim Toplicama, Zagorjepleta i dvorca Šaulovec.

Dvorac Šaulovec

Taj dvorac u Črešnjevu, sedam kilometara od Varaždina, jedno je vrijeme iznajmljivao za svadbe, no kasnije bio isključivo privatan posjed. Dvorac je pripadao staroj plemićkoj obitelji Kiš, koja se spominje još 1283. godine kao vlasnik Črešnjeva, a park koji ga okružuje kategoriziran je kao spomenik.

Hudoletnjak, koji je bio vlasnik i Hotela “Matija Gubec” u Stubičkim Toplicama, navodno je nasrnuo na domaćicu u hotelu, inače dijabetičarku, jer nije htjela doći čistiti dvorac. Kako je žena tada ispričala, Hudoletnjak ju je zvao da dođe čistiti njegove privatne prostorije u dvorcu, na što ga je ona zamolila da je poštedi zbog lošeg zdravlja.U svađi koja je uslijedila Hudoletnjak ju je navodno odgurnuo. Prije četiri godine Hudoletnjaka su radnici tužili i zbog izrabljivanja, a navodno nije vraćao ni poticaje državi. Porezna uprava jedno je vrijeme istraživala i kako je Hudoletnjak došao do svog bogatstva, a on i dalje ne skriva svoju opsesiju dvorcima.

Titov Mercedes

Naši izvori tvrde kako u dvorcu ima vrlo skupocjenog namještaj koji vrijedi kao jedna kuća, a zanimljivo je da im je sam Hudoletnjak ispričao kako u svojem vlasništvu ima i Titov Mercedes. U vlasništvu je imao i farmu krava u Dubravi Križovljanskoj gdje se za krave nije brinuli, kao i vinograde na Varaždin Bregu i Falić Bregu.

Sve u svemu vrlo zanimljiv životopis, no pokoj mu duši...

Komentari