prva proizvedena u hrvatskoj

Ivanečka tvrtka ITAS Prvomajska sudjelovala u izradi prve punionice za električna vozila

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 23.06.2019. 11:34

Zadnja izmjena: 23.06.2019. 11:36

Ivanečki ITAS Prvomajska d.d. partner je u projektu izrade punionica za
električna vozila, a prva punionica proizvedena u Hrvatskoj u rad
je puštena u Ogulinu.

Punionica je proizvod tri hrvatska partnera i jednog suradnika iz Slovenije. Partneri su ITAS Prvomajska, jedina tvornica alatnih strojeva u Hrvatskoj, Electrom agencija, koja se bavi promocijom inovativnih tvrtki, proizvoda i projekata, i ZEF – Zadruga za etično financiranje, najveća hrvatska zadruga i neprofitna organizacija. Slovenski suradnik je Implera, tvrtka koja je izradila inovativni softverski sustav za ove punionice.

Prvu punionicu za električna vozila proizvedenu u Hrvatskoj u rad su pustili
gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović i Toni Tvrtković, voditelj strateških
projekata Zadruge za etično financiranje. Punionica postavljena u Ogulinu, osim što je prva izrađena u Hrvatskoj, ima još neke nove značajke koje nisu postojale na tržištu kao što je mogućnost rezervacije termina punjenja, za aktivaciju punjenja nije potrebna prethodna registracija korisnika odnosno vozača niti RFID kartice, nego je dovoljno nazvati besplatni broj naveden na punionici, što posebno olakšava turistima koji dolaze u
različito doba dana i noći te nemaju mogućnost otići u neki centar kupiti RFID karticu
ili pak interaktivan 24“ display koji vlasniku punionice omogućuje dodatne prihode od
iznajmljivanja marketinškog prostora na ekranu.

Na punionici modela E04 snage 25 kW moguće je puniti 2 vozila istovremeno, 24 sata dnevno 7 dana u tjednu. Model je prilagođen za naknadnu nadogradnju na DC punionicu snage čak do 150 kW što je skora budućnost punionica za električna vozila. Osim električnih automobila mogu se puniti i električni bicikli, romobili i skuteri. 

– Očekujemo da ITAS, bazično tvornica alatnih strojeva, dobije mogućnost da u segmentu nove tehnologije, novih inovativnih proizvoda sudjeluje u proizvodnji i da se ta proizvodnja odvija u Republici Hrvatskoj kako bismo na taj način zaposlili kapacitet ljudi koji su kvalificirani, kompetentni za izradu takvih stvari, a istovremeno da pokušamo pomoći gospodarskom sektoru u cjelini. – rekao je glavni izvršni direktor ITAS Prvomajska Krešimir Trstenjak.

 

Komentari