Nakon obilnih kiša

Iz Hrvatskih voda doznajemo kakvo je stanje s vodostajima Drave

Vodostaj Drave na mjernoj stanici u Varaždinu je 283 centimetara i za cijelo to područje od Varaždina, gdje se spaja odvodni kanal sa starim koritom rijeke Drave, vrijede redovne mjere obrane od poplave.
Objavljeno: 04.11.2023. 10:00

Zadnja izmjena: 04.11.2023. 10:55

Foto: Arhiva

Stanje s vodostajem Drave se polako smiruje, nema većih izlijevanja, a u nastavku dana očekuje se smanjivanje dotoka i protoka, doznajemo jutros od direktora Hrvatskih voda - VGO za Muru i gornju Dravu Milan Rezo.

Rezo je kazao da je u ovom trenutku protok Drave na hidroelektrani Varaždin 1.620 kubnih metara u sekundi (m3/s), u odnosu na 2.250 m3/s zabilježenih u kolovozu, ocijenivši da je to "normalan protok kod visokih voda".  Vodostaj Drave na mjernoj stanici u Varaždinu je 283 centimetara i za cijelo to područje od Varaždina, gdje se spaja odvodni kanal sa starim koritom rijeke Drave, vrijede redovne mjere obrane od poplave, naveo je.

Izvršeno pretpražnjenje akumulacijskih jezera

- Stanje se smiruje, opadaju vodostaji na svim hidroelektranama, u Sloveniji na Forminu je protok 1.500 m3/s, a takav je i na Hidroelektrani Varaždin te ne očekujemo nikakve značajnije promjene, osim smanjivanja dotoka i protoka - istaknuo je Rezo.

Izvijestio je i da su jučer iza podneva dogovorili s kolegama iz HEP Proizvodnje Sjever pretpražnjenje akumulacijskih jezera Varaždin i Dubrava, što je jučer i napravljeno, jer se prema prognostičkim modelima i informacijama od austrijskih i slovenskih kolega, očekivao protok od 1.800 do 1.900 kubika, no, srećom, to se nije obistinalo.   

Kod Lovrečana rijeka poplavila cestu

Rezo nam je izjavu dao vraćajući se iz Lovrečana, na lijevoj obali starog korita Drave, gdje je u kolovozu bilo poplavljeno pet kuća. Kako je rekao, te kuće sada nisu poplavljene.

- Voda je na lijevoj obali rijeke Drave u Lovrečanu preko ceste nekih 20 centimetara visine, ali ljudi se voze po cesti. Što se tiče otoka Virja i procjeđivanja kroz naš novi nasip, ne postoje nikakvi vidljivi tragovi toga. Voda je do nožice nasipa, no svega od 20 do 50 centimetara - rekao je Rezo.

Dodao je i da u općini Nedelišće nije bilo nikakvog značajnijeg izlijevanja rijeke Drave, nožice novog nasipa su skoro suhe, no radi preventive su na starom nasipu postavili boks barijere.

Komentari