slučaj izmuljivanje

Dvor Trakošćan: Ovako situacija s jezerom utječe na posjećenost muzeja i park-šume

U Hrvatskim vodama, podsjetimo, tvrde da radovi na izmuljivanju jezera nisu obustavljeni, nego da ih usporavaju sepcifičnost terena, tehologija izvođenja i loši vremenski uvjeti. U županijskom SDP-u im ne vjeruju te su se oglasili priopćenjem pod naslovom "Tko mulja s muljem u Trakošćanu?". Ovdje donosimo odgovor ustanove koja upravlja dvorcem...
Objavljeno: 07.05.2023. 17:40

Zadnja izmjena: 07.05.2023. 17:43

Foto: Trakošćan prije i danas / Arhiva eVaraždin

Nakon što su se na situaciju s jezerom očitovale Hrvatske vode, sada smo primili odgovor i od ustanove Dvor Trakošćan koja upravlja dvorcem odnosno muzejom.

U Hrvatskim vodama, podsjetimo, tvrde da radovi na izmuljivanju jezera nisu obustavljeni, nego da ih usporavaju sepcifičnost terena, tehologija izvođenja i loši vremenski uvjeti. Slijedi raspisivanje nove javne nabave, a tim novim ugovorom koji će se potpisati, kako pojašnjavaju, tehnologija će biti usklađena sa stanjem i uvjetima na terenu te se projekt namjerava završiti do kraja godine. Najveći problem sada im zadaje održavanje pristupnih puteva itd., navode.

Oglasio se povodom svega i SDP Varaždinske županije, u kojem se u ovo što navode Hrvatske vode ne vjeruje. Napisali su: „Gdje je novac? Tko mulja s muljem u Trakošćanu? Tko će preuzeti odgovornost? Danas je rok za stavljanje jezera u funkciju i završetak radova. Zašto je jezero i dalje ruglo? Gdje je Plenković? Gdje su Hrvatske vode? Gdje je nadzor? Gdje su institucije? Na što je potrošeno 19 milijuna kuna?“

Ovdje u cijelosti prenosimo odgovor koji smo na naš upit primili od ustanove Dvor Trakošćan koja upravlja muzejom-dvorcem. Pitali smo ih kako situacija s jezerom kojoj se ne nazire kraj utječe na turističke posjete?

  • 'Osjeti se, ali ne toliko na muzej' - "Podsjećamo Vas da su za taj proces zadužene Hrvatske vode u čijoj punoj ingerenciji spomenuto jezero jest, pa Vas molimo da se za pitanja o tijeku radova, kašnjenju radova i sličnog, obratite njima. Ono što Vam mi možemo odgovoriti a tiče se rada muzeja Dvor Trakošćan, jest da se svakako osjeti smanjeni broj posjetitelja u području park-šume, odnosno oko dvorca, ali srećom na samu posjećenost muzeja, radovi i nemaju preveliki efekt.  Svakako s nestrpljenjem očekujemo završetak radova na čišćenju jezera."
  • 'U muzeju u tri dana više od 2.000 ljudi' - "Mi kao muzej iznimno smo zadovoljni, dapače, posjećenošću Trakošćana kao lokacije i samog dvorca. Kao konkretan dokaz navodimo Vam podatak da je samo u ponedjeljak, na sam Prvi svibnja, u dvorcu/muzeju bilo 817 posjetitelja s plaćenom ulaznicom, odnosno da je od subote do ponedjeljka, u 3 dana, muzej posjetilo 2.050 gostiju s plaćenom ulaznicom. Dozvolite da je to izniman broj na koji smo ponosni, i koji shvaćamo kao dokaz ipak našeg kvalitetnog muzejskog rada, usprkos ''nedostatku'' jezera."

  • 'Sličan natpis ima svako gradilište' - "Natpis na gradilištu, što jezero u procesu čišćenja jest, o zabrani hodanja i kretanja po istome postoji od prvog dana, dakle već otprilike godinu i pol. Dozvolite da je sasvim logično i prihvatljivo da kretanje neovlaštenim osobama nije dozvoljeno ni na jednom gradilištu, posebice na specifičnom, odnosno muljevitom, tlu jezera. Isto primjerice vrijedi i za svako gradilište u Zagrebu gdje se odvija obnova."
  • 'Netočno je da nije održana prvomajska proslava' - "Dvorac Trakošćan je kulturno dobro kojeg posjetitelji posjećuju i ''bez jezera'', jer jezero nije jedina atrakcija na lokalitetu. Netočno je i da nije održana prvomajska proslava na prostoru Trakošćana. Turistička zajednica općine Bednja kao organizator ima tu obavijest i na mrežnoj stranici."

Komentari