preporuke hzjz-a

Izdane nove preporuke za rad ugostiteljskih objekata, nema ograničenja broja ljudi za stolom

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 07.05.2020. 14:07

Zadnja izmjena: 07.05.2020. 14:21

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za rad ugostiteljskih objekata koji s radom počinju 11.svibnja. Iako su neke odluke najprije bile kritizirane, poput one da za stolom u kafiću mogu sjediti najviše dvoje ljudi, ova se odluka ipak ne nalazi u novoj preporuci.

- Ima jedna razlika, a to je da je bilo rečeno da će se pustiti samo oni koji imaju terase. Međutim, mi imamo puno ugostitelja bez terasa, donijeta je odluka da će se pustiti u rad i oni koji nemaju terasu - rekao je Krunoslav Capak na današnjoj konferenciji za medije.

Donosimo najvažnije preporuke:

  • Radno vrijeme ugostiteljskih objekata moguće je od 6 do 23 sata. U objektima se stolovi do dolaska gostiju drže praznima, a pribor se servira kada gosti sjednu.
  • Ograničenje broja posjetitelja može se postići na način da se na raspolaganje stavi onaj broj stolova koji je moguće postaviti tako da su stolovi međusobno udaljeni 1,5 m.
  • Ulazak gostiju regulira se na način da sljedeći posjetitelj ili skupina posjetitelja može ući tek kad prethodna skupina posjetitelja napusti prostor objekta.
  • Fizički razmak između pojedinih grupa posjetitelja mora biti najmanje 1,5 m. Stolovi trebaju biti raspoređeni tako da se održi fizički razmak od 1,5 m među stolovima, odnosno među različitim skupinama gostiju.
  • Posjetitelji također mogu u ugostiteljskom objektu naručiti obrok ili napitak koji će uzeti sa sobom i konzumirati na terasi, odnosno na otvorenome. Prilikom naručivanja mora se poštovati fizički razmak od najmanje 1,5 m između kupaca koji čekaju u redu. Za šankom je moguće naručiti i preuzeti hranu ili napitak bez zadržavanja, odnosno nije dopušteno zadržavanje za šankom
  • Nakon odlaska svake skupine gostiju stol, stolice i druge površine koje su gosti dodirivali potrebno je prebrisati dezinficijensom, odnosno ukloniti stolnjake čak i ako nisu vidno zaprljani.

Sve preporuke možete pogledati OVDJE. 

Komentari