zajedničko tržište eu

Jakopović: Ne trebamo strahovati od nestašice hrane, u ovome smo samodostatni

"Jednostavno neće doći do nestašice. Možda u nekom lancu negdje 'sitno pukne', ali zato globalno nestašice ne bi trebalo biti", rekao je između ostalog Jakopović...
Objavljeno: 20.05.2022. 08:45

Zadnja izmjena: 20.05.2022. 08:56

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović gostovao je jučer u središnjem Dnevniku HTV-a, gdje je rekao kako ne bismo trebali strahovati od nestašice hrane.

Kako prenosi HRT, Jakopović je objasnio kako se radi o blagodatima zajedničkog tržišta Europske unije, gdje u jednoj državi postoji primjerice veća samodostatnost s biljnim proizvodima, a u drugoj sa životinjskim te si tako međusobno pomažu. Ipak, kako tvrdi, cijene će i dalje rasti.

- Jednostavno neće doći do nestašice. Možda u nekom lancu negdje 'sitno pukne', ali zato globalno nestašice ne bi trebalo biti. Mi smo sa žitaricama i uljaricama više nego samodostatni. Ono što nam nedostaje je prerada. Sada je trenutak da usmjerimo sve naše investicije, ciljeve prema preradbenim kapacitetima kako bi što više te primarne poljoprivredne proizvodnje ostale u Hrvatskoj, a ne da robu izvozimo, a uvozimo skupe gotove proizvode. Osim toga, bitno je dobiti što jeftinije ulazne troškove energije - rekao je.

'Svaka država EU samodostatna je u nečemu'

Jakopović dodaje kako su najugroženiji stočarski i mljekarski sektor, a poljoprivrednici i ribari su u okviru travanjskog Vladinog paketa mjera, dobili oko 250 milijuna kuna kako bi se spriječilo povećanje cijena hrane.

- U ovome trenutku je procjena svih europskih čelnika, pa tako i hrvatskih, da nije potrebno poduzimati mjere zabrane izvoza nekih proizvoda. Obrazloženje je jednostavno: svaka država članica je samodostatnija u određenoj kulturi. To bi lančano dovelo do dizanja cijena u EU i smatra se da u ovome trenutku takvo nešto nije potrebno. Ako bi došlo do zaoštravanja mjera, pogoršanja situacije, onda se može razmišljati o nečemu takvom - rekao je.

Komentari