kuća ili stan?

Jan Kerekeš: Recept za gradnju kuće? Jefitno zemljište i problematična susjeda

Piše: eMagazin

Objavljeno: 06.02.2022. 08:55

Zadnja izmjena: 06.02.2022. 12:05

Trend pokazuje kako se mlade obitelji sve više okreću najmu stanova, a ne kupnji. Ipak, jedan od onih koji nije želio živjeti kao podstanar je popularan glumac Jan Kerekeš.

Jan je naime 2014. krenuo u izgradnju svoje vlastite kuće, a o svojem je iskustvu govorio u emisiji eTV studija. Priznao je da su mu na početku gradnje ''uskočili roditelji'', no ipak, bez kredita ne bi mogao dovršiti svoju investiciju. U njegovom se slučaju, kako kaže, poklopilo puno stvari:

- Našao sam jeftino zemljište i problematičnu susjedu pa je zato zemljište bilo jeftino i to je ta druga strana medalje. Treba biti strpljiv i za sada sve štima - rekao je i dodao kako je zasigurno mnogo teže nego prije 20-ak godina.

Za izgradnju kuće on se pak, kako kaže, odlučio ''u najgore vrijeme,  2014. godine''.

- To je billo u najgore vrijeme, ali još uvijek je bilo bolje nego danas. Mi smo krenuli 2014,. prodali smo stan u Zagrebu i imao sam tu sreću da mogu zahvalit roditeljima da su naam dali početni ''push'' da možemo kupiti zemlju i napraviti projekt - rekao je Jan.

''Mladi se okreću najmu''

O ovoj je temi uz Jana Kerekeša govorio i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj koji je primjetio sve veću tendenciju mladih da žive u stanovima te nedavno u svojoj općini otvorio novu zgradu sa šest stanova, ali i najavio izgradnju još jedne stambene zgrade i to sa 12 stanova. 

Korotaj je odgovorio zašto je opcija najma stana mladima sve više privlačnija od kupnje.

- APN-ove stanove dobivaš po kvadratu broja članova domaćinstva. Mlada obitelj koja sa 25, 30 godina ima jedno dijete može imati stan od recimo 50 kvadrata. Međutim, za dvije, tri godine imat će još djece i trebat će veći stan. Znači, lakše onda uzme drugi, već stan u najam koji će zadovoljavati te potrebe nego da je ušla u kupnju - rekao je Korotaj.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje:

 

Komentari