nakon brze ceste i bala...

Je li na redu Kampus FOI-ja? Nova dekanica: 'Istječe nam građevinska dozvola, pitanje je kako nastaviti'

Nakon bala i brze ceste, pitali smo Klačmer Čalopu je li na redu Kampus FOI-ja kao također strateški važna investicija za grad, županiju i državu?
Objavljeno: 25.10.2023. 10:23

Zadnja izmjena: 25.10.2023. 11:14

Gošća eTV studija danas je bila prof. dr. Marina Klačmer Čalopa, prva ekonomistica na čelu varaždinskog FOI-ja, doktorica poslovnih financija, s podužim stažom u upravi fakulteta u kojem djeluje već 20 godina.

Gostovanje Klačmer Čalope pokopilo se s dva važna događaja: otvorenjem 'Data Centra North“ i odlukom Vlade Republike Hrvatske da o vlastitom trošku zbrine bale u Brezju. Budući da uskoro kreće i brza cesta, pitali smo Klačmer Čalopu je li na redu Kampus FOI-ja kao također strateški važna investicija za grad, županiju i državu?

- Kampus FOI-ja je jedna lijepa ali ne do kraja ispričana priča koja je započela prije 13 godina, u kojoj sam i osobno sudjelovala od prvih koraka. Bio je proglašen i nacionalnim prioritetom i strateškim projektom, međutim izvor financiranja za jedan tako poprilično veliki zahvat je i dalje nepoznat. Sljedeće godine nam istječe građevinska dozvola i pitanje je u kom smjeru nastaviti, no to je i dalje jedan od naših strateških projekata i nećemo tako lako odustati i nakon tih 13 nesretnih godina – rekla je Klačmer Čalopa.

Glavni cilj, internacionalizacija

Njezin glavni cilj u dekanskom mandatu biti će internacionalizacija i svi procesi vezani uz nju, a odgovorila je i zašto. FOI, naime, na čijim leđima stasa IT industrija u Varaždinu te se grad pokreće u novom smjeru, također mora voditi računa o demografskim trendovima.

- Nažalost, svjedoci smo da nam demografija ne ide u prilog, tako da se želimo što više otvoriti međunarodnom obrazovnom tržištu. U ovom trenutku tijekom svakog semestra na FOI-ju imamo 20-ak stranaca, ponajviše iz Francuske, Španjolske i Portugala, međutim u budućnosti ćemo ih trebati još više. Nije to samo pitanje FOI-ja, nego i svih drugih obrazovnih institucija, te u skladu s time provodimo međunarodnu akreditaciju naših studijskih programa. Želimo si postaviti još viži međunarodni standard kvalitete – zaključila je Klačmer Čalopa.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovala dekanica FOI-ja, prof. dr. Marina Klačmer Čalopa, pogledajte ovdje:

 

Komentari