novosti

eTV - Jedna od neugodnih i bolnih pretraga od sada u OB Varaždin pod anestezijom!

Novosti iz Opće bolnice Varaždin su nam u eTV studiju predstavili dr. Dubravka Dobec-Gorenak, specijlist neurologije i pomoćnik ravantelja za kvalitetu i nadzor te dr. Bojan Marijani, voditelj odjela gastroenteroogije...
Objavljeno: 08.11.2022. 11:32

Zadnja izmjena: 08.11.2022. 11:32

Jedna od svega tri međunarodne kuće u cijelom svijetu potvrdila je sigurnosne protokole varaždinske bolnice, a jedan od bolnijih zahvata, kao što je kolonoskopija, od sada se provodi u novouređenom prostoru i pod anestezijom. 

Novosti su to iz Opće bolnice Varaždin koje su nam u eTV studiju predstavili dr. Dubravka Dobec-Gorenak, specijlist neurologije i pomoćnik ravantelja za kvalitetu i nadzor te dr. Bojan Marijani, voditelj odjela gastroenteroogije. Sigurnosno „čekiranje“ sada sliči na pri ulasku u avion, no spriječava mnoge neželjene posljedice, kaže dr. Dobec-Gorenak. 

- Da bi se mogućnost nesreće sa velikim posljedicama smanjila, potrebe su višestruke kontrole. Mi recimo imamo izvještavanje o kritičnim rezultatima da naš laboratorij ima protokol da čim dođe do nekog odstupanja, da se mimo radne procedure odmah šalju rezultati.To su određena postupanja sa čuvanjem lijekova, pa smo vrlo rano uveli identifikaciju pacijenata koja je vrlo važna jer ljudi koji su smeteni, da ne dođe do zamjene - rekla je između ostalog dr. Dobec.

Neugodna pretraga sada pod anestezijom

Određene kolonoskopije i ranije su se radile pod anestezijom, međutim prostor nije bio adekvatno uređen. Sada se to promijenilo. 

- Ono što je za pacijente najzanimljivije je kolonoskopija. Naravno, pretragu u određenim indikacijama koje mi postavljemo ćemo raditi u anesteziji, ali ne sve jer to u hrvatskom sustavu nije moguće. Međutim i druge pretrage koje su u međuvremenu usprkos koroni uvedene, i one se rade pod anestezijom - rekao je između ostalog dr. Marijani.

Cijelu emisiju u kojoj su gostovali dr. Bojan Marijani, voditelj odjela gastroenterologije u varaždinskoj bolnici te dr. Dubravka Dobec-Gorenak, specijalist neurologije te pomoćnica ravnatelja za kvalitetu i nadzor možete pogledati ovdje:

 

Komentari