o izborima

eTV - Jenkač: '50-50 da ćemo koalirati s HNS-om, Bosilj ulazi u prostor Čehoku, Posavec Čačiću'

Jenkač smatra kako će koaliranje ili samostalan odlazak HNS-a na izbore ovisiti o reperkusijama zajedničkog izlaska na lokalne izbore sljedeće godine...
Objavljeno: 19.02.2024. 12:23

Zadnja izmjena: 19.02.2024. 12:36

Danas je u našem eTV studiju gostovao saborski zastupnik HDZ-a i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, a jedna od tema bila je mogućnost koalicije HDZ-a s HNS-om na predstojećim parlamentarnim izborima.

Jenkač smatra kako će koaliranje ili samostalan odlazak HNS-a na izbore ovisiti o ponuđenoj poziciji na listi, ali ne isključuje mogućnost samostalnog izlaska HNS-a.

- Mislim da su i za jednu i za drugu opciju 50-50. S jedne strane ako si na koalicijskoj listi s HDZ-om visoko pozicioniran u svakom slučaju ulaziš. Imate određen broj zastupnika trenutno, imate neka istraživanja koja pokazuju koliko zastupnika imate potencijal dobiti. Tu se rijetko kad pogriješi. Tu HDZ uvijek ima i rezervnu opciju da statistika uvijek HDZ-u pokazuje manje nego što na kraju dobije. Još se nije dogodilo da statistika pokaže više, a HDZ bi dobio manje. Već sad kad gledate možete to procjenjivati. S druge strane, ako idete samostalno motivirate svoje birače, radite personaliziranu kampanju, dižete stranku i tako dalje - kaže Jenkač dodajući kako način izlaska (samostalno ili u koaliciji) utjecati i na lokalne izbore.

Tko će popuniti politički prostor u Varaždinu?

Za konačno rješenje bala zaslužni su svi koji su odradili što je trebalo, kaže Jenkač, međutim najzaslužnijeg ipak smatra premijera Andrej Plenkovića jer je odlučio da financiranje bude 100-postotno, čemu se nitko nije nadao. Činjenica da su se bale riješile ne ide politički u prilog Ivanu Čehoku, štoviše, smatra Jenkač, Bosilj je prvi u redu onih koji bi mogli ući u njegov politički prostor. 

- Ako nitko drugi neće, ući će sigurno onaj koji je gradonačelnik. To je činjenica. Gdje se otvara prostor, a primjer su i Reformisti i Matija Posavec, dakle, s jedne strane nešto pada, a s druge strane netko ulazi u taj politički prostor, uzima te birače. Još uvijek ne vidim tko bi u gradu Varaždinu ušao u taj prostor, a velike šanse ima sadašnji gradonačelnik jer ima poluge.

'Čačić proziva HDZ'

Matija Posavec, smatra zaključno Jenkač, snažno ulazi u prostor Radimiru Čačiću. 

- Čačić proziva HDZ, ali nisu oni (bivši načelnici Reformista i drugi) otišli u HDZ. Oni su otišli kod Matije Posavca. Posavec značajno ulazi u biračko tijelo Reformista. U našoj županiji, a isto tako i u Krapinsko-zagorskoj županiji. Mi znamo da upravo Krapinsko-zagorska s par stotina glasova je na zadnjim parlamentarnim izborima donijela saborskog zastupnika Reformistima. Dio tih koji su bili tada i dali podršku Reformistima, danas su prešli kod Matije Posavca. Reformisti teško da će proći ovaj put i da će imati mandat u saboru, a istraživanju pokazuju Posavcu između dva i tri i on sad tu peca nezavisne.

 

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao saborski zastupnik HDZ-a i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač pogledajte ovdje:

 

Komentari