osvrt

Jenkač: Vojni rok mogao bi trajati četiri mjeseca, vidite kako se život promijeni

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 15.10.2022. 08:07

Zadnja izmjena: 15.10.2022. 08:27

Gradonačelnik Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač je prilikom gostovanja u eTV studiju prokomentirao i izlaganje u Saboru koje je prije dvije godine naišlo na podijeljena mišljenja, a tiče se uvođenja vojnog roka.

Jenkač je, naime, stava da bi se nakon više od 20 godina trebalo ponovno početi razmišljati o uvođenju vojnog roka. 

- Vidite kako se život promijeni u samo dvije godine. Ja često govori da '89, početkom '90 većina građana nije mislila da će u Hrvatskoj biti rat. I oni koji su to nagovještavali smatrali su se luđacima. Rat se dogodi preko noći i primjer je Ukrajina - rekao je Jenkač u emisiji.

'Vojni rok trebao bi trajati 4 mjeseca'

Kako smatra, vrlo je važan jer stvara bazu pričuvnika nužnih za razvoj potencijala cjelokupne vojne moći i ne bi nužno trebao trajati godinu dana.

- Temeljem tog promišljanja mi bi u svakom slučaju trebali imati obučene ljude, muškarce, žene i tako dalje koji bi, ako ne daj Bože zatreba na kraju krajeva znali kako se ponašati i to je vrlo jednostavno organizirati. Imate dva mjeseca temeljne obuke i dve mjeseca specijalističke obuke i nitko neće umrijeti ako odsluži vojni rok za 4 mjeseca - objasnio je Jenkač.

 

Komentari