Kuna odlazi u povijest

Jeste li se prebacili isključivo na eure? Gotovo je s dvojnim iskazivanjem cijena

Objavljeno: 28.12.2023. 08:51

Zadnja izmjena: 28.12.2023. 08:51

Bez obzira je li još uvijek sve preračunavate u staru valutu - kunu ili ste se u potpunosti prilagodili euru, obveza dvojnog iskazivanja cijena za trgovce i ostale od početka ove godine više ne postoji.

Obveza dvojnog iskazivanja cijena da bi se omogućilo građanima lakšu prilagodbu novoj valuti  započela je u rujnu 2022. i službeno završila 31. prosinca 2023.

Iako su potkraj 2023. krenule neke inicijative udruga potrošača da se produlji razdoblje obveznog iskazivanja cijena i u kunama i u eurima, ministar financija Marko Primorac poručio je da su potrošači imali dovoljno dugo vremena da se upoznaju s novom valutom nakon razdoblja od 16 mjeseci. To razdoblje bilo je i dulje od onog što predviđa Europska komisija, koja preporuča da bi trebalo trajati između šest i 12 mjeseci, pa Hrvatska ne odstupa od dobrih praksi drugih zemalja koje su uvodile euro.

Zamjena kuna u eure moguća samo u HNB-u

Na kraju 2023. istekao je i rok za zamjenu kuna u eure u poslovnicama Hrvatske pošte i Fine, a odsad to možete učiniti samo u Hrvatskoj narodnoj banci, na Trgu hrvatskih velikana 3.

Središnja banka trajno će mijenjati novčanice kune u eure i pritom neće biti ograničenja u količini koja se mijenja niti naknade za zamjenu. No, kovanice će se moći zamijeniti najkasnije do 31. prosinca 2025.

Komentari