plan su inozemna tržišta

Još jedna tvrtka iz Novog Marofa pred ulaskom u predstečajni postupak...

Objavljeno: 06.03.2018. 10:32

Zadnja izmjena: 06.03.2018. 10:49

Foto: Google Maps

Još jedna tvrtka iz Novog Marofa pred ulaskom je u predstečajni postupak, a riječ je o poznatoj prodavaonici građevinskog materijala, strojeva i alata; poljoprivrednoj ljekarni, te ujedno i veleprodajnom zastupstvu nekoliko europskih i svjetskih brendova hidro i termoizolacijskih materijala, tvrtci CEDRUS NOVO d.o.o.

Ministarstvo pravosuđa objavilo je izmjenjeni plan restrukturiranja, dostavljen početkom ožujka, u kojem stoji kako je uzrok situacije u kojoj su se našli, posredno i neposredno, bila ekonomska kriza. Izgubili su velike kupca poput Stanoninga Varaždin ili Meteora Varaždin, a dio potraživanja nisu uspjeli naplatiti. Uslijedila su kratkoročna zaduživanja i sudski sporovi koji su donijeli dodatne troškove. Dobavljači u stranom vlasništvu pooštrili su kriterije za isporuku robe, a tako narušenom likvidnošću onemogućeno je pravovremeno snabdjevanje robom, što je za posljedicu također imalo gubitak dijela kupaca.

>>Usporedili smo slučaj novomarofskog Trgonoma s Agrokorom, te razgovarali sa Zlatkom Meštrićem

Plan su inozemna tržišta

Potraživanja tvrtke na dan 30. rujna 2017. godine iznosila su 2,5 milijuna kuna, a obveze 8,1 milijun kuna. Istovremeno tvrtka posjeduje dugotrajnu imovinu u vrijednosti od 4,1 milijun kuna. Poslovni prihodi za 2016. godinu iznosili su oko šest milijuna kuna, dok su do 30.09.2017. iznosili četiri milijuna kuna. Tvrtka je trenutno nelikvidna, nesolventna i u blokadi, te bez provedba mjera financijskog i operativnog restrukturiranja neće biti u mogućnosti podmirivati obveze u skladu sa zakonskim rokovima. Radnici ukupno potražuju 179.343 kune

Predstečajni postupak obveze društva reprogramirao bi na duži vremenski period, čime bi društvo postalo likvidno, a troškovi bi se s druge strane smanjili u svim segmentima poslovanja. Za dodatne izvore prihoda tvrtka panira usmjeriti napore poglavito na tržišta u inozemstvu, stoji u planu restrukturiranja koji je objavilo Ministarstvo pravosuđa. "Dužnik je i u blokadi nastavio poslovati te svakim danom smanjuje svoje obveze", navodi se kao dodatni argument za donošenje Rješenja o otvaranju predstečajnog postupka.

 

Komentari