neugodno iskustvo

Josip na policiju u Varaždinu vraćao izgubljen novčanik pa kaže da mu je policijac opsovao Isusa i majku

Objavljeno: 26.07.2017. 20:20

Zadnja izmjena: 26.07.2017. 20:25

Foto: Jelena Pintar

Jučer nam se u redakciju obratio 30-godišnji Josip Štaba iz Novog Marofa koji nam se potužio na policijsko postupanje koje je doživio Policijskoj upravi Varaždin nakon što je došao vratiti novčanik koji je pronašao na ulici.

Naime, kako Josip tvrdi, nakon pronalaska tuđeg novčanika logičan potez je bio da isti odnese na policiju s obzirom na to kako je unutra bilo i važnih dokumenata. Nakon čekanja više od sat vremena, zaprimio ga je policijski službenik kojem je potom predao izgubljen novčanik.

- Policijski službenik ušao je u prostoriju. Nije me ni pozdravio već su mu prve riječi bile: "Isus ti m***, Isus ti m***, kaje?? Nemaš kaj drugo za delati??" - priča nam Josip.

Nakon toga Josip je ostao u šoku jer nije mogao vjerovati što mu se događa.

- Je li to kultura i način na koji se obraća strankama? - pita se Josip i nadodaje kako je zbog agresivnosti policijskog službenika strahovao te se nije ni usudio upitati za ime i prezime službenika kao ni njegov broj značke.

Ipak, odlučuje ostati u policijskoj postaji kako bi prijavio ovakav 'tretman' koji je doživio, nakon čega su ga i dalje, prema njegovim riječima, svi ignorirali te mu naposljetku rekli neka dođe drugi dan ujutro načelniku što je Josip na kraju odbio.

- Tada sam postao svjestan da ništa neću poduzeti. - nastavlja dalje Josip svoju priču jer smatra kako se takvi slučajevi ne provjeravaju i ispituju, a u konačnici se nikada ne utvrdi istina niti tko za takvo ponašanje snosi posljedice.

'Svaka stranka ima pravo na žalbu'

Za komentar na cijelu ovu situaciju pitali smo i u Policijsku upravu Varaždin. Naime, ovo što nam je Josip ispričao nisu mogli još komentirati, zamolili su nas da im pošaljemo službeni upit na kojeg čekamo odgovor. Ono što su nam mogli reći jest da svaka stranka ima pravo na pisani zahtjev, prigovor i pritužbu koja se potom prosljeđuje na ured načelnika postaje.

Na Središnjem državnom portalu pak stoji kako se u ovakvom slučaju pritužba može podnijeti nadležnoj policijskoj upravi ukoliko se radi o policijskom službeniku policijske uprave ili ustrojstvenoj jedinici Ministarstva unutarnjih poslova u sjedištu ukoliko se radi o policijskom službeniku Ministarstva u sjedištu. Pritužba se može podnijeti i Službi za unutarnju kontrolu, sa sjedištem u Zagrebu, Ulica grada Vukovara 33, koja će pritužbu na rad policijskog službenika dostaviti nadležnoj policijskoj upravi ili drugoj ustrojstvenoj jedinici Ministarstva u sjedištu koja će obaviti potrebne provjere, te o utvrđenom činjeničnom stanju i poduzetim mjerama, u roku od 30 dana od dana primitka pritužbe, obavijestiti podnositelja pritužbe.

Jedna pritužba dnevno, a tek svaka 11 osnovana

Međutim, nas je zanimalo i odlučili smo istražiti koliko se godišnje zaprimi ovakvih i sličnih pritužbi na ponašanje i postupanje svih državnih službenika. Iz Ministarstva uprave doznajemo kako je u 2016. godini zaprimljeno ukupno 367 predmeta od kojih je utvrđeno osnovanih 34. Znači, tek svaki 11 predmet ili slučaj biva prihvaćen. Također, pritužbe su u većini slučajeva potpisane i tek rijetko anonimne. Dodajmo još i podatak da je prijašnjih godina bio veći broj zaprimljenih pritužbi, međutim brojka osnovanih predmeta i dalje se kreće isto kao i 2016. godine.

Komentari