dr. sc. Joso Vuksan

eTV - Dovodi većinu stranih radnika u županiju i otkriva: 'Sve je više upita za spajanje obitelji'

Uz dr. sc. Josu Vuksana, koji dovodi 10 posto strane radne snage u Hrvatsku i većinu stranih radnika u županiji, u emisiji je gostovao i Sushil Kumar Sherstha, zaposlenik tvrtke Marlex, koji na području županije boravi već pet godina. Intervju s njime objavljujemo uskoro…
Objavljeno: 02.03.2023. 10:45

Zadnja izmjena: 03.03.2023. 13:13

Foto: Lijevo dr. sc. Joso Vuksan / desno Sushil Kumar Sherstha, zaposlenik Marlexa (Foto: Boris Matijašec)

Broj stranih radnika u Varaždinskoj županiji udvostručen je u odnosu na prošlu godinu; u nadolazećem periodu biti će ih još više jer oko 100.000 Hrvata odlazi u mirovinu, a ključna agencija za radnu snagu na području Varaždinske županije ima sve više upita za spajanje obitelji.

Otkrio nam je to danas u eTV studio dr. sc. Joso Vuksan, vlasnik agencije Aurum Consulting koja dovodi 10 posto ukupne strane radne snage u Hrvatskoj, te većinu stranih radnika u Varaždinskoj županiji.

'Moramo izbjeći geto'

Zbog te činjenice Varaždinska županija je, na inicijativu župana Anđelka Stričaka, oformila radnu skupinu – prvu takvu u Hrvatskoj – koja će se baviti integracijom stranih radnika u društvo. Vuksan je dio spomenute radne skupine; napominje da baš nikakvih incidenata do sada nije bilo (tijekom proteklih godina!), međutim upozorava na neke detalje. Stranim radnicima, kaže, svakako su potrebna mjesta na kojima će učiti hrvatski jezik. Svojevrstan informativni centar također bi značio mnogo, međutim treba imati u vidu sljedeće:

- Centri mogu postati, kao što vidimo u stranim zemljama, i svojevrstan geto. U međusobnom druženju stranih radnika više se ne razgovara na domicilnom jeziku, dijele se samo vlastiti problemi, a to je s jedne strane dobro,  a s druge se stvara svojevrstan geto. Imamo jako puno situacija po Europi (Brisel, Pariz, Berlin…), te vidimo što se događa – upozorava Vuksan.

Sve više upita

Vlasnik agencije prema onome čemu svjedoči kaže da će sve veći broj stranaca ostajati u Varaždinu i Hrvatskoj.

- Očekuje se tendencija rasta. Četiri godine bavim se ovim poslom, u tijeku je već i peta, te sve više i više imamo upita za spajanje obitelji. Očekujemo da će ostajati, da će se integrirati, dovesti svoje obitelji, te da će postati jednog dana naših sugrađani.

'Ključne: nekretnine'

Prema Vuksanu, ključno za integraciju i izbjegavanje geta, biti će omogućavanje strancima da kupe nekretnine. To će, kako pojašanjava, biti nužno ako želimo zadržati standard na koji smo navikli. Sto tisuća Hrvata, kako rekosmo, sprema se u mirovinu.

- Imali smo nekoliko prijedloga gdje bi se pokrenula inicijativa s bankarskim sektorom, da se radnicima omogući dobivanje kredita, da mogu kupiti nekretnine. Imamo sela koja su prazna ili poluprazna, ali i problem da stranci koji su zaposleni privremeno u hrvatskim bankama ne mogu dobiti kredite. Čekamo zbog toga središnju državnu vlast da povuče poteze.

Županija prva u RH

Potez je zasad prva u Hrvatskoj povukla Varaždinska županija.

- To je odličan potez župana kao političara koji je nešto pokrenuo i pokušava nešto na lokalnoj razini poduzeti. U toj radnoj skupini bili su predstavnici gospodarstva, pučka otvorena učilišta, predstavnici Crvenog križa, te je zaključak da se stranim radnicima omogući učenje hrvatskog jezika. To bi bio prvi korak, jer bez savladavanja jezika nema integracije – zaključuje Vuksan.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao dr. sc. Joso Vuksan, vlasnik agencije koja dovodi 10 posto strane radne snage u Hrvatsku, pogledajte ovdje:

 

Komentari