Svjetski dan ptica i drveća

JU Priroda Varaždinske županije tiskala publikaciju ''Ptice uz Dravu u Varaždinskoj županiji''

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 11.05.2021. 15:00

Zadnja izmjena: 11.05.2021. 15:00

Jučer, 10. svibnja, obilježen je Svjetski dan ptica i drveća, inicijativa koja je započela u Mađarskoj još 1902. godine te se kasnije proširila na mnoge europske države i zemlje širom svijeta.

Inicijator obilježavanja bio je Ottό Herman, mađarski znanstvenik koji je u svoje vrijeme vodio ornitološki centar u Mađarskoj i bio je poznat kao „otac ptica“. Cilj je ove inicijative ukazati na povezanost ptica i drveća te njihov značaj za cjelokupan ekosustav i ujedno potaknuti akcije njihove zaštite.

Drveće proizvodi kisik i hranu, daje sjenu i štiti od UV zračenja, štiti tlo od erozije, a pticama pruža mjesto za gniježđenje, sklonište i zaštitu od predatora. S druge strane, raznoseći sjeme, ptice sudjeluju u oprašivanju drveća te ga štite od nepoželjnih vrsta kukaca.

Intenzivan industrijski razvoj često ima za posljedicu ugrožavanje prirodnih staništa ptica, stoga je i broj vrsta ptica sve manji, a pretjerana deforestacija dodatno smanjuje mjesta za gniježđenje.

Varaždinska županija bogata je šumama i pticama, stoga je javna ustanova Priroda Varaždinske županije tiskala publikaciju Ptice uz Dravu u Varaždinskoj županiji koja se može preuzeti na poveznici. Na sljedećoj poveznici možete između ostalog vidjeti i video Regionalni park Mura – Drava. Krajem prošle godine tiskana je i edukativna slikovnica Ptičja posla u sklopu EU projekta lifelineMDD, a u tijeku je i istraživanje najpogodnijih lokacija za birdwatching na području rijeke Drave u Varaždinskoj županiji koje se provodi u sklopu EU projekta Riverside.

- Područje rijeke Drave višestruko je zaštićeno područje na kojemu prebiva velik broj ptica od kojih su mnoge zaštićene vrste, stoga je vrlo važno da se u vrijeme gniježđenja ptica pridržavamo pravila ponašanja u takvim područjima, odnosno da hodamo planinarskim stazama, da se vozači kvadova ne voze po sprudovima jer su oni mjesta gniježđenja ptica, da se ne stvara buka, ne pali vatra i ne odlaže smeće u prirodi - poručuje ravnateljica javne ustanove Priroda Varaždinske županije Jelena Pavleković.

Komentari