zapošljavaju 21% stanovništva

IZVJEŠĆA Kako su poslovali industrijski giganti Varaždinske županije, i kako su plaćeni radnici

Objavljeno: 29.06.2017. 09:01

Zadnja izmjena: 29.06.2017. 10:21

Foto: Arhiva

Izvor: Poslovna izvješća

Dogodi li se kojim slučajem poslovni slom samo jednog od pet industrijskih giganta Varaždinske županije bez posla ostaje između tisuću i tri tisuće ljudi. Taj crni scenarij je moguć, ali srećom svih pet giganta za sada se drži na poslovnoj sceni s više ili manje uspjeha. Njih petero čine Vindija, Koka i Varteks iz Varaždina, te Ytres iz Gornjeg Kneginca i Boxmark Leather iz Trnovca Bartolovečkog.

Prve tri kompanije su prema podrijetlu kapitala sto posto domaće, a preostale dvije sto posto strane. No, više od vlasništva važno je kako sve one posluju i kakva im je budućnost u okviru hrvatske prerađivačke industrije i sektora kojima pripadaju. Naime, one zapošljavaju zajedno 8.633 radnika, a to je nešto više od 21 posto svih zaposlenih u poduzetništvu Varaždinske županije. Na njih pet odnosi se i skoro trećina ukupnih prihoda poduzetništva ove županije, pa bilo kakav poslovni potres stoga može izazvati velike probleme. Ne samo za njih nego i za županijsko gospodarstvo u cjelini, ali i lokalne zajednice.

Koristeći registar Poslovne Hrvatske i njihovu analitiku, zavirili smo u pojedinačna poslovna izvješća petero industrijskih giganta Varaždinske županije. U središtu analitičkog interesa bio je ukupan prihod kao pokazatelj opsega poslovne aktivnosti, neto dobit, novovostvorena vrijednost, što je zbroj bruto plaća i bruto dobiti, produktivnost koja predstavlja proizvedenu količinu proizvoda ili usluga po zaposlenom, te prosječne plaće zaposlenika.  Pođimo redom, od dobitaša do gubitaša, a brojke govore ponekad više od riječi.

1. Vindija d.d.

Ova kompanija je lani prihodovala ukupno 2,55 milijardi kuna ili 30 milijuna manje nego godinu prije. Ukupni rashodi iznosili su 2,53 milijarde kuna. Nakon oporezivanja ostala joj je neto dobit od 15,1 milijun kuna ili 23,5 posto veća nego prethodne godine. Njezina novostvorena vrijednost porasla je za 5,6 posto, dosegnuvši 138,9 milijuna kuna, a produktivnost po radniku uz rast od 2,9 posto iskazana je s oko 130 tisuća kuna.  Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom iznosila je 5.191 kunu.

U djelatnosti mljekara i proizvođača sira udjel ove kompanije je na razini zemlje prema ukupnom prihodu 47,3%, čime između 62 poslovna subjekta zauzima prvo mjesto. Po dobiti prije odbitaka je druga, s udjelom od 32%, odmah iza Dukata.

2. Koka d.d.

Ukupan prihod ove kmpanije koja je dio poslovnog sustava Vindije prošle godine iznosio je 1,24 milijarde kuna, što je dva milijuna manje u odnosu na prethodnu. Ukupni rashodi bili su za 3,4 milijuna manji od prihoda, pa je godina završila s neto dobiti od 2,36 milijuna kuna. No, to je za oko četiri milijuna manje nego godinu prije. Novostvorena vrijednost povećana je za nekih dva milijuna, uz ostvarenje od 140 milijuna kuna, a produktivnost po zaposlenom nešto je manja i iznosi 85,3 tisuće kuna. Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom iznosila je 3.908 kuna.

U okviru djelatnosti uzgoja peradi između 155 subjekata u zemlji prema ukupnom prihodu udjel ove kompanije je 59,8%, što je svrstava na prvo mjesto, a prva je i po dobiti prije odbitaka s udjelom od 29,9%

3. Ytres d.o.o.

Kompanija je dio poslovnoga sustava talijanske Calzedonie, a lani je ukupno prihodovala 561,3 milijuna kuna, što je u odnosu na godinu prije za oko 39 milijuna manje. Ukupni rashodi iznosili su 524,8 milijuna kuna, a ostvarena je neto dobit od 36,5 milijuna kuna, što je oko 13 milijuna više nego prethodne godine. Novostvorena vrijednost bila je 99,7 milijuna ili devet posto veća, a produktivnost je povećana za 23 posto, uz ostvarenih nešto više od 119 tisuća po zaposlenom. Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom iznosila je 3.713 kuna.

Na razini hrvatske djelatnosti vezane uz proizvodnju pletenih i kukičanih čarapa, udjel ove kompanije je po ukupnom prihodu, između ukupno 27 subjekata, 57,7%, čime je svrstana na prvo mjesto, a prva je i po ostvarenoj dobiti prije odbitaka s 55,4% udjela.

4. Boxmark Leather d.o.o.

Kao dio švicarske grupacije Boxmark World Leather, jednog od najvećih proizvođača kože, navlaka za sjedala i tapeciranih dijelova osobnih vozila za autoindustriju, trnovečki Boxmark lani je prihodovao ukupno 2,27 milijardi kuna ili 429 milijuna manje nego godinu prije. Ukupni rashodi bili su 2,41 milijardu kuna, čime je ostvaren gubitak poslovne godine koji je ipak za 129 milijuna smanjen u odnosu na prethodnu. Neto gubitak kompanije iznosio je 127,5 milijuna kuna. Njezina novostvorena vrijednost bila je 13,8 posto manja u odnosu na godinu prije, uz dosegnutih 264,6 milijuna kuna, dok je produktivnost po zaposlenom pala za 14 posto, a iznosila je oko 69 tisuća kuna. Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom iznosila je 4.057 kuna.

U djelatnosti štavljenje i obrada kože te dorada i bojenje krzna ova kompnija na razini zemlje po ukupnom prihodu ima udjel od 94,6% i nalazi se na 1. mjestu između ukupno 13 subjekata. Po dobiti prije odbitaka je 13.

5. Varteks d.d.

Prošle godine ova je kompanija ostvarila ukupan prihod od 160,5 milijuna kuna, a to je za oko osam milijuna manje nego prethodne. Ukupni rashodi bili su 176,4 milijuna kuna odnosno bili su veći od prihoda, pa je poslovna godina završila s gubitkom od 15,9 milijuna kuna, ipak nešto manjim nego godinu prije. Novostvorena vrijednost iznosila je 81,4 milijuna kuna, a to je pad od 2,6 posto, dok je produktivnost po zaposlenom za nekih tisuću kuna veća, uz dosegnutih 64,6 tisuća kuna. Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom iznosila je 3.101 kuna.

U djelatnosti proizvodnje ostale vanjske odjeće udjel ove kompanije na razini zemlje po ukupnom prihodu je 8,72%, što je između 356 subjekata svrstava na treće mjesto, no po dobiti prije odbitaka je 354.

Ukupni prihodi redom padali

Ukupni prihodi  najvećih pet i dustrijskih kompanija ove županije lani su redom, u odnosu na godinu prije, smanjeni. Najveći pad i to za čak 15,9 posto pogodio je trnovečki Boxmark Leather, a najmanji od 0,9 posto varaždinsku Vindiju. Između su Ytres s padom ukupnog prihoda od 6,5 posto, Varteks gdje je pad iznosio 4,9 posto i Koka s padom od 1,2 posto. Ukupno je njih pet prošle godine prihodovalo 6,8 milijardi kuna, a to je u odnosu na prethodnu pad od 6,9 posto odnosno ukupan prihod bio je za oko 517 milijuna manji. Najveći ukupan prihod ostvarila je Vindija, s udjelom u ukupnom prihodu pet industrijskih giganta od 38 posto. Slijedi Boxmark Leather s udjelom od 33 posto, dok je udjel ostalih triju kompanija u ukupnom prihodu petorice 29 posto, najmanji Varteksa, tek 1,6 posto.

Tri giganta u plusu, a dva u minusu

Ukupni prihodi kod tri velike kompanije Varaždinske županije – Vindije, Koke i Ytresa bili su veći od rashoda pa su one poslovnu 2016. završile u pozitivi i s dobiti. Neto dobit njih triju iznosila je ukupno 54 milijuna kuna, a to je pet posto od ostvarene dobiti županijskog poduzetništva. Skoro 60 posto dobiti ovih triju velikih odnosi se na Ytres, a 28 posto na Vindiju.  Dvije kompanije - Boxmark Leather i Varteks imale su rashode veće od prihoda, a njihov ukupni gubitak iznosio je 143,4 milijuna kuna, što je nešto više od trećine gubitka ostvarenog u poduzetništvu ove županije. U ukupnom gubitku njih dviju 89 posto odnosi se na Boxmark Leather.

Najveći od velikih po broju zaposlenih

Od pet velikih industrijskih kompanija ove županije po broju zaposlenih, s njih lani 3.824, najveći je Boxmark Leather. S 1.642 zaposlenika slijedi varaždinska Koka, dok je treće rangirani Varteks s 1.259 zaposlenih. Niz nastavlja Vindija koja je lani zapošljavala 1.071 radnika. dok je kneginečki Ytres imao 837 zaposlenih. U odnosu na godinu prije broj zaposlenih je povećan u Vindiji, Koki i Boxmarku i to između 16 i 29 novootvorenih radnih mjesta, dok su Varteks i Ytres smanjili broj zaposlenih, prvi za njih 61, a drugi za 107 zaposlenika. Ukupno gledajući, u pet industrijskih giganta Varaždinske županije lani je radilo 1,2 posto manje ljudi nego godinu prije odnosno ugašeno je 105 radnih mjesta.

Kako su plaćeni radnici

S obzirom da svih pet velikih tvrtki pripadaju prerađivačkoj i radno intenzivnoj industriji, prehrambenoj, tekstilnoj i kožarskoj, uz različite proizvodnje, manje ili više tržišno konkurentne, plaće zaposlenih na razini su i tako niskog prosjeka Varaždinske županije. Ukupno gledajući, prosječna mjesečna plaća lani je iznosila je 3.994 kune. No, dvije kompanije su iskakale iz tog prosjeka. U Vindiji, primjerice, prosječna mjesečna neto plaća iznosila je 5.191 kunu, a u Boxmark Leatheru 4.057 kuna. Slijedi Koka gdje je u prosjeku mjesečna plaća radnika iznosila 3.908 kuna, te Ytres s prosjekom plaća od 3.713 kuna. Najniža prosječna mjesečna neto plaća bila je u Varteksu, tek 3.101 kunu.

Komentari