Zdrava sredina

Kakva je kvaliteta zraka u županiji? Uskoro bi odgovor na to mogli dobivati putem 10 mjernih stanica

Objavljeno: 10.03.2024. 08:29

Zadnja izmjena: 10.03.2024. 12:35

Foto: Ilustracija (Fotografija ne prikazuje aktere ni mjesto događaja)

Na području naše županije trenutno se nalazi jedna mjerna stanica koja registrira kvalitetu zraka, ali u skorijoj budućnosti taj broj mogao bi se značajno povećati. Varaždinska županija u veljači je prijavila projekt pametne škola za održivu budućnost na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tim projektom na nekoliko srednjih škola ugradit će se uređaji koji će mjeriti kvalitetu zraka i razinu buke, istaknuo je na nedavnoj sjednici župan Anđelko Stričak.

- U tom projektu smo predvidjeli da bi na desetak lokacija, odnosno u sklopu devet srednjih škola i u sklopu učeničkog doma postavili upravo uređaje za mjerenje kvalitete zraka i razine buke. Ti uređaji bi bili postavljeni na području Varaždina, Ludbrega, Ivanca i Novog Marofa. Smatramo da je već dobro da učenici u najranijoj dobi budu upoznati sa tom problematikom, da se mogu s njom baviti, proučavati i iz toga izvoditi određene zaključke - rekao je Stričak, dodavši da će podaci biti dostupni na web stranicama preko kojih će se na dnevnoj razini moći pratiti kvaliteta zraka.

Komentari