traju pregovori

Kakvu će ulogu u budućnosti imati potvrda o cijepljenju?

Definiran je izgled certifikata o cijepljenju, no zasad se oni koriste samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelaska granice.

Jutarnji.hr

Objavljeno: 09.03.2021. 08:36

Zadnja izmjena: 09.03.2021. 08:41

Kako prenosi Jutarnji, definiran je izgled certifikata o cijepljenju na razini Europske unije. Još uvijek se na razini Unije razgovara hoće li građani koji su se cijepili dobiti smart kartice ili hoće li imati kod koji će se moći očitati na mobitelu.

Kako je pak pojasnio Krunoslav Capak certifikat će sadržavati ime i prezime cijepljene osobe, državu iz koje dolazi, ime cjepiva koje je korišteno, datum cijepljenja, serijski broj cjepiva te bar kod kojim će se moći očitavati podaci.

Kako je naglasio, zasad se takve potvrde smiju koristiti samo u medicinske svrhe, no i na razini Unije raspravlja se kakvu bi sve primjenu mogle imati, osobito u sferi turizma. Iako je cijepljenje dobrovoljno, već su neke aviokompanije jasno dale do znanja da će njihovim prijevozom moći letjeti samo cijepljeni putnici.

Dio članica EU već je najavio da će takve potvrde biti zamjena za negativni PCR test pri ulasku u njihovu državu. Izrael, primjerice, najavljuje da bez takve potvrde građani neće smjeti ući na masovna okupljanja, a necijepljeni zaposlenici radit će u dislociranim uredima te se neće smjeti družiti s ostalima.

Komentari