na župnom vjeronauku u kapucinskoj crkvi

Kapucin prozvan da je dijete s posebnim potrebama "izbacio" iz crkve: ''Nisam, ali trebao sam biti blaži prema djevojčici''

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 21.11.2017. 18:23

Zadnja izmjena: 21.11.2017. 19:02

Foto: Viktor Hranić

Srijedom navečer se u Kapucinskoj crkvi u Varaždinu održava župni vjeronauk za djecu osmih razreda koja ove godine idu na krizmu. Tako je bilo i prošle srijede kada je prema priči majke jedne djevojčice koja je željela ostati anonimna, došlo do ''incidenta''. 

Naime, kako nam prepričava, njezinu kćer koja je inače dijete s posebnim potrebama je pater Josip Vizjak usred župnog vjeronauka izbacio iz crkve jer ona ove godine neće ići na krizmu nego tek sljedeće godine.

- Ona ne ide na vjeronauk u školu zbog nekih obaveza koji se tiču njezinog zdravstvenog stanja, a nismo znali da ako hoće ići na krizmu da mora pohađati dvije godine župni vjeronak, a ne samo jednu - govori nam mama i dodaje kako ju je najviše zasmetalo to što ju je svećenik izbacio s riječima ''Izvoliš van iz crkve''.

Prema njezinim riječima, njezinoj kćeri je dovoljna teška njezina zdravstvena situacija i pubertet s kojim se mora nositi, a ovo je za nju bio samo dodatan šok, a iako su imali dogovor s biskupijom da djevojčica može pohađati vjeronauk i ići na krizmu, na to je, kaže majka, netko očito zaboravio. 

- Ona je mene zvala na mobitel, čekala je vani na kiši ispred crkve, plakala i rekla da joj je svećenik rekao da mora izaći iz crkve - rekla je majka djevojčice i dodala kako je željela ostati anonimna samo zbog kćeri koja ne želi da ju druga djeca podrugljivo gledaju zbog ove situacije. 

''Nisam to trebao baš tako napraviti''

Otišli smo u Kapucinsku crkvu i porazgovarali s paterom Josipom koji nam je ispričao i svoju stranu priče. Na optužbu da je djevojčicu, kao što nam je to rekla njena majka, izbacio iz crkve se nasmijao i rekao:

- Prema propisima, dijete nije imalo pravo ići na krizmu ove godine jer ne pohađa vjeronauk u školi, a župni je trebala pohađati najmanje tri godine - govori nam pater Josip i dodaje kako je istina da je djevojčici na početku vjeronauka rekao da nema potrebe da bude na vjeronauku i neka ide doma jer ne može ići na krizmu.

Prema njegovim riječima, roditelji su trebali biti upoznati s pravilima kada i kako dijete može ići na krizmu ili barem popričati s njim i upoznati ga s cijelom situacijom.

- Ja nisam znao da je djevojčica bolesna i nisam joj trebao reći neka ide doma usred vjeronauka i ispred njezinih prijatelja, već sam trebao pričekati kraj i objasniti njoj i majci pravila - rekao nam je za kraj pater Josip. 

Inače, kontaktirali smo u više navrata Varaždinsku biskupiju i molili za službeno očitovanje, međutim od njih nismo dobili nikakav odgovor.

 

 

 

 

 

 

Komentari