nedovoljno kapaciteta

Tehnološki park proširuje se i na Varteksov restoran?

Povodom predstavljanja novih 4.040 m2 TechParka za 2020. godinu, dodatno smo razgovarali s direktorom Karlom Kukecom o dogradnji, projektima i programima koje provode kao tvrtka.
Objavljeno: 24.10.2018. 15:52

Zadnja izmjena: 24.10.2018. 19:40

Povodom predstavljanja novih 4.040 m2 TechParka za 2020. godinu, dodatno smo razgovarali s direktorom Karlom Kukecom o dogradnji, projektima i programima koje provode kao tvrtka.

U Tehnološkom parku trenutno postoji 40 tvrtki s 250 zaposlenika. Velika većina njih su ICT tvrtke, odnosno one koje se bave informacijskim tehnologijama. Osim njih tu je i nekoliko tvrtki koje se bave poslovnim consultingom u području EU fondova, poslovnog planiranja i pisanju investicijskih studija koje daju dodatnu dimenziju podrške koju Tehnološki park pruža

Aktualni problem je manjak kapaciteta za smještaj novih tvrtki, pa kako kaže direktor Kukec, Tehnološki park ide u proširenje kroz EU projekt, te s tim proširenjem infrastruktura Tehnološkog parka ulazi u viši standard, odnosno bit će još bolje opremljena nego što je trenutna.

- Potražnja je puno veća nego nego što smo mi u ovom trenutku u mogućnosti ponuditi. Već sad znamo da ni ta nadogradnja nije dovoljna. Kao što je protekli tjedan najavljeno, Grad je započeo pregovore s državom oko stjecanja vlasništva zgrade bivšeg Varteksovog restorana i taj postupak je trenutno u procesu. Nakon toga krenut će se u rekonstrukciju postojećeg objekta čime će se dodatno povećati kapaciteti Tehnološkog parka – objašnjava Kukec

Kada je riječ o najavljenom usavršavanju hrvatskih stručnjaka u Chicagu, stručnjacima iz javnog i privatnog sektora omogućuje se petotjedni boravak u tom gradu i rad unutar njihovog poduzetničkog ekosustava. Program pokriva troškove puta, stanovanja i džeparac od $1.000,00, a omogućuje odlazak 8-10 ljudi iz Hrvatske. Napominje kako su iz Varaždina do sada bile samo dvije osobe, a svi zainteresirani mogu se prijaviti ovdje.

O novim projektima..

WorldChicago dva puta godišnje organizira inovacijski summit, a sljedeće godine na proljeće, summit se održava u Varaždinu i za tu organizaciju summita zadužen je Tehnološki park. Prema riječima Kukeca, na summit dolaze ICT stručnjaci i profesionalci iz kvalitetnih organizacija u Chicagu, a biti će spojeni sa Voogle konferencijom koja okuplja poduzetnike, potencijalne poduzetnike te predstavnike akademske zajednice i potpornih institucija.

- Ove godine nam američka ambasada opet financira naš program ''Fast track to Chicago', odnosno intenzivan trening za hrvatske tvrtke da odu na američko tržište i s provedbom tog programa opet krećemo uskoro - najavljuje Kukec.

Što se ostalih programa i projekata tiče, jedan je usmjeren na jačanje kapaciteta lokalnih tvrtki. Radi se o akceleratorskom programu koji će formirati u suradnji s Gradom Varaždinom i FOI-jem. Kukec navodi kako bi po sadašnjim planovima u program trebalo ući pet tvrtki, a svaka bi trebala na početku dobiti nekakvih 70 tisuća kuna. 

 

Komentari