šokantna objava kerekesh teatra

"Glumcima s nula predstava godišnje HNK Varaždin uredno isplaćuje plaću"

Danas su Kerekeši javno objavili financijski izveštaj o svojem poslovanju uspoređujući ga s financijskim izvješćem Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Pritom navode određene financijske podatke koji zvuče krajnje šokantno....

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 02.09.2019. 13:19

Zadnja izmjena: 02.09.2019. 14:07

Kerekesh Teatar nedavno je predstavio ideju svojeg prostranog Kulturnog centra koji bi se protezao na čak 1000 kvadrata, a služio bi rekreativcima, glazbenicima, plesačima... cijelom kulturnom životu Grada Varaždina.

Kako bi svoju ideju pokazali u svakom smislu opravdanom, danas su Kerekeši javno objavili financijski izveštaj o svojem poslovanju uspoređujući ga s financijskim izvješćem Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Pritom navode određene financijske podatke koji zvuče krajnje šokantno. Primjerice, kako neki glumci primaju tijekom cijele godine plaću, a ne odigraju ni jednu predstavu; kako cijeli HNK s proračunom od 9 milijuna kuna prihoduje gotovo sto tisuća eura manje nego oni sami s Kerekesh Teatrom (1,6 u odnosu na njihovih 2,3 milijuna kuna), itd.

Također ističu kako neke predstave u HNK imaju troškove veće od 300 tisuća kuna, a izvedu se svega pet puta tijekom godine, dok s druge strane - svaka predstava Kerekesh Teatra doživi 100 izvedbi godišnje. Prema tome zaključuju kako "mali" Kereksh Teatar prema omjeru dobivenog novca i prodanih ulaznica - posluje "bolje od svih javnih ustanova u kulturi u Gradu Varaždinu".

"Glumci s nula predstava"

- Jeste li znali da u HNK u Varaždinu ima glumaca koji u godinu dana odigra nula predstava godišnje, a primaju punu plaću? - pišu Kerekeši na Facebooku - Što bi značilo da Gradu Varaždinu više vrijedi jedan glumac koji odigra nula predstava godišnje nego Kerekesh Teatar koji odigra više od 200 predstava godišnje - poručuju.

Dodaju i kako su u 2019. godini od Ministarstva kulture RH, Varaždinske Županije i Grada Varaždina dobili sveukupno 193 tisuće kuna, te priznaju da je riječ o "najvećem iznosu ikad". Međutim, navode:

- Mi doprinosimo zajednici. Naši suradnici plaćanjem poreza, Gradu Varaždin uplate više novca nego što Grad Varaždin uplati Kerekesh Teatru. Mi smo također neprofitna organizacija, nismo firma. Dakle, sav naš profit ulažemo u novi projekt, poput predstave ili filma; sudjelujemo u humanitarnim akcijama tijekom cijele godine, promoviramo grad Varaždin, Varaždinsku županiju i Hrvatsku - zaključuju.

Evo što su između ostaloga objavili Kerekeši na svojem Facebook profilu:

 

Komentari