radni sastanak

Kiđemet-Piskač: Kako povećati odaziv žena na mamografske preglede?

Objavljeno: 30.01.2023. 19:13

Zadnja izmjena: 30.01.2023. 19:13

Na današnjem radnom sastanku načelnika i gradonačelnika sa županom jedna od tema bila je i kako povećati odaziv žena iz Varaždinske županije na mamografske preglede u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Kako je bilo rečeno, u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i Varaždinskoj županiji povećava se broj žena oboljelih od raka dojke, no odaziv na preventivne mamografske preglede istovremeno pada. Na to su upozorile predsjednica Savjeta za zdravlje Spomenka Kiđemet-Piskač zajedno sa specijalisticama radiologije iz Opće bolnice, doktoricama medicine Sandrom Banek i Ivanom Cujzek.

- Odaziv na mamografske preglede je u Varaždinskoj županiji s oko 70 posto pao na 55 do 60 posto. Jedan o načina je organizirati edukativna predavanja i radionice u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, na kojima bi se ženama ukazalo na važnost odziva na preventivne preglede kako bi se karcinom dojke otkrio u što ranijem stadiju kada ga je moguće izliječiti - rekla je Kiđemet-Piskač.

Banek je navela da pacijentice napominju da se teško odazivaju na zakazane termine zbog nemogućnosti javnog prijevoza. Iako je bilo prijedloga da se preventivni pregledi obavljaju mobilnim mamografom, Cujzek je napomenula da to nije dobra opcija budući da je riječ o uređaju manje osjetljivosti u odnosu na mamograf s kojim raspolaže Opća bolnica Varaždin. Kiđemet-Piskač je pozvala načelnike i gradonačelnike da se sa svojim prijedlozima i mogućnostima jave u nadležni županijski Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje.

Komentari