kako se promijenio varaždin

Kneginec uklonio deponij, Varaždin dobio bale. Oni otvorili Lumini, Varaždin ostao 'mrtav'

Kada je već došlo do toga da se deponij u Gornjem Knegincu zatvorio, u Varaždinu su, ni manje ni više, mislili da je riječ o prvotravanjskoj šali, tvrdi načelnik Goran Kaniški...
Objavljeno: 20.11.2022. 08:12

Zadnja izmjena: 20.11.2022. 10:40

Gornji Kneginec se riješio deponija, a Grad Varaždin je dobio 10 tisuća kamiona otpada na prostoru od 50 nogometnih igrališta. Gornji Kneginec je otvorio Lumini, a gradu Varaždinu se ispraznio centar.

S načelnikom Gornjeg Kneginca koji je ovog tjedna gostovao u eTV studiju, pretresli smo zanimljivu genezu ključnih varaždinskih problema: bala u Brezju i ispražnjelog grada. Sve je počelo daleke 1997., nakon rata, kada je Gornji Kneginec bila jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave koja je formirala poduzetničku zonu. Možda i jedina uz najveći hrvatski lučki grad, Rijeku.

- Tada je prvih šest parcela ponuđeno investitorima na prodaju koji su napravili svoje proizvodne pogone. Zatim se proširila uz rijeku Plitvicu gdje će uskoro biti puno objekata, a nakon toga se razvio južni dio gdje je danas trgovački centar Lumini. Taj dio se i dalje razvija, postoje najave novih investicija u trgovinu. Tako da, može se reći da je ta Zona opravdala svoja očekivanja.

'Nisu vjerovali'

Varaždinska vlast, tvrdi Goran Kaniški, do samoga kraja nije vjerovala da su njihove namjere ozbiljne i da će deponij zaista zatvoriti. Riječ je o prvom mandatu Ivana Čehoka (2001.-2005.).

- Naravno da je Varaždin htio riješiti svoj problem smeća i nije ga htio u centru grada, ali i građani Varaždina moraju shvatiti da je Knegincu bilo dosta toga da je od 1980-ih gradski deponij. Od 2002. kontinuirano smo govorili Gradu Varaždinu da kroz godinu dvije zatvaramo odlagalište otpada. 2004. došlo je do eskalacije, rekli smo da zatvaramo odmah, no umiješala se tadašnja ministrica Marina Matulović Dropulić i s nama dogovorila da Gradu Varaždinu damo još godinu dana i usporedno krenemo s procesom trajne sanacije.

'Misili su da je prvi april'

Kada je već došlo do toga da se deponij u Gornjem Knegincu zatvorio, 1. travnja 2005., u Varaždinu su, ni manje ni više, mislili da je riječ o prvotravanjskoj šali, tvrdi Kaniški.

- Odlagalište smo zatvorili na loš datum: 1. travnja. Kad su prošli izbori, točno se sjećam: zvali su me iz Grada Varaždina s riječima da su izbori prošli i da deponiju otvorimo. Rekoh im, "Ali mi smo vam stvarno zatvorili deponiju, nije bila prvoaprilska šala“. I tada su nastale ove bale u Brezju za koje se nadam da će ih Grad Varaždin uskoro riješiti, jer je šteta da se Zona Kneginec razvija a da to ne prati i Zona Brezje koja je također jako atraktivna i veže se na našu zonu. Bilo bi dobro da to zaživi kao jedna industrijska cjelina – zaključuje načelnik.

Monitoring još traje

Saniranje deponija u Gornjem Knegincu stajalo je 40 milijuna kuna, od čega je država sufinancirala osam milijuna kuna, dok je ostatak morala pribaviti općina.  Monitoring odlagališta traje još danas, no sada na tom području niče polje od šest hektara solarnih panela te se sljedeće godine otvara čak pet novih tvorničkih pogona.