svečano obilježavanje

Kod spomen obilježja u Jarmini odana počast poginulim policijskim službenicima SJP PU varaždinske 'RODA'

Objavljeno: 10.11.2021. 08:25

Zadnja izmjena: 10.11.2021. 08:31

Kod spomen-obilježja na izlazu iz Jarmine prema Karadžićevu svečano je obilježena 30. obljetnica pogibije pripadnika Specijalne jedinice policije "Rode" iz Varaždina.

Nakon polaganja vijenaca te odavanja počasti, služena je Sveta misa u mjesnoj crkvi Svetog Vendelina u Jarmini koju su služili domaći župnik Antun Farkaš te vinički župnik Valent Posavec, a nakon toga je u Domu hrvatskih branitelja u Jarmini postavljena ploča s fotografijama te imenima petero pripadnika Jedinice specijalne policije "Rode" iz Varaždina.

Podsjetimo , u pokušaju proboja preko tada okupiranoga Karadžićeva prema opkoljenom Vukovaru, 9. studenoga 1991. poginuli su pripadnici Jedinice specijalne policije "Rode" iz Varaždina Mladen Kasun, Zvonko Kardoš, Branko Kos i Željko Pongrac, dok je Vlado Štampar nestao u pokušaju proboja. Ranjeno je 28 pripadnika "Roda".

Župan Anđelko Stričak je istaknuo kako je prošlo trideset godina od ovog tragičnog događaja, ali naše poštovanje i zahvalnost nemaju rok trajanja. Također je naglasio kako svaka ratna postrojba kad tad ima svoju bitku svih bitaka, a “RODE” su ju imale 9. studenog 1991. u Karadžićevu kod pokušaja proboja prema Vukovaru.

- Moram i ovom prilikom naglasiti  veliku ulogu svih varaždinskih branitelja u obrani cijele Domovine jer su nakon oslobađanja Varaždina od 32. korpusa JNA, zatim obrane Vukovara, ratovanja na Pakračkom bojištu pa sve do oslobađanja Knina pokazali  iznimnu ljubav prema svojoj Domovini - rekao je župan te dodao kako su pripadnici varaždinskih ratnih postrojbi, uvijek i svugdje, davali sve od sebe da pomognu i zato ih se toliko cijeni. 

 

Komentari