rezultati istraživanja

ISTRAŽIVANJE Evo koliko se stanovnika SZ Hrvatske namjerava cijepiti

HRT

Objavljeno: 22.03.2021. 09:14

Zadnja izmjena: 24.03.2021. 14:45

Foto: Ilustracija

U središnjem Dnevniku HRT-a predstavljeni su rezultati istraživanja o tome kako je pandemija koronavirusa utjecala na građane, javlja HRT.

Nešto više od 42%  ispitanih građaana reklo je kako im se život jako promijenio, a njih gotovo 24,5 % ističe kako im se promijenio, ali ne previše. Da im se život malo promijenio, smatra 17% ispitanih. Zanimljivo, čak je 16% onih sretnika koji ističu da žive kao i prije koronavirusa.

  • Plašite li se zaraze i posljedica bolesti covid-19?

40% je onih koji se boje zaraze covidom, od čega se njih 19% jako plaši, a 21% ih se plaši, ali puno manje nego na početku. S obzirom na tisuće okupljenih na jučerašnjim prosvjedima po Hrvatskoj, možda ne treba ni čuditi postotak onih koji se ne plaše virusa. Takvih je čak 59%. Od njih - 32,5 % se ne plaši virusa, ali i dalje su oprezni, a 27% se uopće ne plaši. (0,3% ne

  • Hoćete li se cijepiti, kada cjepivo bude dostupno?

Većina ispitanih želi se cijepiti ili su već cijepljeni, njih oko 65%. 38,2% želi to čim prije bude moguće, 15,6% ima želju cijepiti se, ali tek onda kada vide kakve će biti posljedice na druge. Njih 25,5% ne želi se cijepiti, dok ih se gotovo 11% već cijepilo. Još je oko 10% neodlučnih, odnosno ne zna bi li se cijepilo ili ne.

39,2% ispitanih u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj bi se odmah cijepilo zajedno s njih još 18,7% koji bi se cijepili kad vide posljedice na druge. Ondje ih se već 7,3% ispitanih cijepilo, a 24,4% to ne želi učiniti. Njih isto oko 10% još ne zna.

  • Podržavate li uvođenje covid putovnica ili ste za otvaranje granica za sve turiste?

Ispitanici se ipak zalažu za sigurniji ulazak i boravak u Hrvatskoj, pa tako njih čak 46,6% smatra kako bi covid propusnice trebalo uvesti za sve turiste koji dolaze u Hrvatsku, dok bi ih gotovo 15% uvelo samo za one turiste koji dolaze iz zemalja s pogoršanom epidemiološkom situacijom. Čak 28,3% smatra kako zbog ekonomije treba dozvoliti ulazak svim turistima i ne treba uvoditi covid propusnice, dok njih oko 10% ne zna treba li ih uvoditi ili ne.

Komentari