nacionalni plan..

Kreće borba protiv raka pluća: pušači će dobivati pozive na besplatne CT preglede

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 20.03.2019. 08:24

Zadnja izmjena: 20.03.2019. 10:21

Organizirani probir raka pluća kreće u primjenu ove godine, a trebao bi smanjiti smrtnost od raka pluća za oko 20 posto. Prema pisanju portala vijesti.hr, na preventivne niskodozne CT preglede prema novom planu će se pozivati aktivni pušači u dobi između 50 i 75 godina ili bivši pušači koji su prestali pušiti unutar 15 godina.

Glavni uvjet za preventivni pregled bit će minimalno 30 godina pušenja i ukoliko ste pušili 30 kutija cigareta godišnje.Pušači koji su se ostavili cigareta prije više od 15 godina neće se pozivati na pregled. Smatra se da je rizik od raka pluća kod takvih bivših pušača izjednačen s nepušačkom populacijom.

Sve podatke o pušačima prikupljat će doktori obiteljske medicine na način da ispune preventivni panel o pušenju za svoje pacijente. Svatko koga upute na CT snimanje pluća, morat će i na savjetovanje za prestanak pušenja te će ga uputiti u besplatnu školu nepušenja. Naravno da se postavlja i pitanje spremnosti građana za odaziv na preglede za rano otkrivanje raka, piše Novi list. 

Komentari