pročitajte

eTV - Kakav status mogu očekivati popularne kućice uz rijeku Dravu? Ovo je trenutno poznato

Kućice se nedvojbeno nalaze u indukacijskom pojasu Hrvatskih voda, a to znači između dva nasipa, tj. dvije građevine kojima upravljaju Hrvatske vode. U budućnosti bi se, međutim, za njih moglo iznaći određeno rješenje...
Objavljeno: 17.03.2024. 08:53

Zadnja izmjena: 17.03.2024. 11:41

Foto: Boris Matijašec

S obzirom da je prije nekoliko mjeseci naloženo uklanjanje određenog broja kućica (vikendica) na lijevoj obali starog korita rijeke Drave, direktora Hrvatskih voda za ovo područje pitali smo za detaljnije obrazloženje slučaja.

Direktor VGO-a za Muru i gornju Dravu, Milan Rezo, pojasnio je da Hrvatske vode za stanje na samom prostoru nisu nadležne, u smislu da mogu odlučivati o sudbini vikend naselja općenito, međutim, s konkretnim slučajem Rezo je upoznat, te je o njemu mogao reći sljedeće:

- Negdje u 9. mjesecu mi smo od Javne ustanove za zaštitu prirode Varaždinske županije dobili obavjest da je jedan od neodgovornih graditelja na tom području istovario građevinski materijal u staro korito rijeke Drave. Temeljem te obavijesti, Hrvatske vode su obavijestile Državni inspektorat. Sve drugo što se događa u kontekstu obavijesti i potrebi uklanjanja je isključivo i samo u nadležnosti Državnog inspektorata, gdje su oni onda obavještavali o potrebi uklanjanja tih građevina na lijevoj obali starog korita rijeke Drave – rekao je Rezo.

'Vjerujem da će se po tom pitanju iznaći nekakvo rješenje'

Kućice se nedvojbeno nalaze u indukacijskom pojasu Hrvatskih voda, a to znači između dva nasipa, tj. dvije građevine kojima upravljaju Hrvatske vode. U budućnosti bi se za njih moglo iznaći određeno rješenje, ali to je tek načelni stav, naglašava direktor Hrvatskih voda. Kada je riječ o ustanovi kojom upravlja, može reći tek ovo:

- Izgradnjom nasipa Pušćine i nastavkom prema Gornjem Hrašćanu, mi ćemo osigurati svakako da voda u starom koritu i Dravskom kanalu ostane unutar tih dvaju nasipa. Hrvatske vode su vjerojatno negdje na širem području, u kontekstu zakona o leganizaciji koji je bio i prošao, davale uvjetnu suglasnost u smislu zadržavanja tih građevina, ali na vlastitu odgovornost. Temeljem nekakvih poplava unutar pojasa (indukacijskog) vlasnici nemaju mogućnost bilo kakvih naknada od Hrvatskih voda. Vjerujem da će se po tom pitanju (postojanja vikend naselja) iznaći nekakvo rejšenje. Ono što je temeljna zadaća Hrvatskih voda, bez obzira da li je netko građevinu izgradio zakonito ili nezakonito, jest da je branimo. U toj fazi mi ne propitujemo tko ima uporabnu dozvolu, a tko ne – zaključuje Rezo.

 

Komentari