Evo detalja

Foto - Nove vrste vretenaca i kornjaša otkrivene uz Dravu u Varaždinskoj županiji

Objavljeno: 17.10.2023. 18:36

Zadnja izmjena: 17.10.2023. 18:37

Foto: Varaždinska županija

U šumama uz rijeku Dravu u Varaždinskoj županiji živi 100 vrsta kukaca iz skupine saproksilnih kornjaša, među kojima su najvažniji, a i najpoznatiji jelenak i hrastova strizibuba. No, pronađena je i dosad nepoznata vrsta za ovo područje, grimizna plosnatica.

Otkrila su to istraživanja provedena u sklopu Interreg EU projekta 'Riverside', a za koja je Javna ustanova Priroda Varaždinske županije angažirala strukovnu udrugu Hyla. Odlične vijesti iznesene su danas na edukativnom predavanju koje je u Županijskoj palači organizirala JU Priroda Varaždinske županije, a koje su održali viši stručni suradnici udruge Hyla Ana Štih Koren i Boris Lauš.  

Istovremeno su predstavljene brošure 'Vretenca uz rijeku Dravu' i 'Saproksilni kornjaši uz rijeku Dravu' koja su nastala kao rezultat istraživanja provedenih 2021. godine, a u kojima su predstavljene najznačajnije vrste iz te dvije skupine kukaca, kao i zanimljivosti vezane uz njihov život. 

- Možemo biti zadovoljni jer su ovakva detaljna istraživanja ovih vrsta kukaca prvi put provedena na području Varaždinske županije, a još je važnije što su pokazala prisutnost velikog broja vrsta vretenaca i saproksilnih kornjaša. To ukazuje na još uvijek veliku bioraznolikost područja uz rijeku Dravu. Brošure smo izdali s ciljem da doprinesemo poznavanju ovih vrsta u javnosti i da istaknemo važnost njihovog očuvanja – rekla je Sanja Kopjar, ravnateljica JU Prirode.  

Komentari