drastično poskupljenje

Kutija cigareta koja danas košta 20 kuna, uskoro će koštati 30 kuna?

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 05.10.2018. 15:04

Zadnja izmjena: 05.10.2018. 15:04

Prema pisanju Jutarnjeg lista, prema novom Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju predlaže se uvođenje nekih novih prihoda, poput onih od maloprodajne cijene svake prodane kutije cigareta, kao i žestokih alkoholnih pića, a povećao bi se i prihod od osiguravajućih društava, odnosno premija obveznog automobilskog osiguranja za liječenje stradalih u prometnim nesrećama.

Sve bi to trebalo donijeti oko dvije milijarde novih prihoda u zdravstveni proračun te bi sustav na godišnjoj razini raspolagao s gotovo 25 milijardi kuna, što bi prema ministrovim riječima, “stabiliziralo zdravstvo i spriječilo nove gubitke”.

Prema tom novom zakonskom prijedlogu, Jutarnji  između ostalog piše kako bi cigarete i alkohol poskupjeli oko 50 posto u odnosu na sadašnju cijenu, izdvajanje iz premija obaveznog osiguranja automobila iznosilo bi 7 umjesto sadašnjih 4 posto, a najviši iznos participacija za one koji ne plaćaju dopunsko osiguranje bio bi 4000 kuna umjesto dosadašnjih 2000 kuna. Prema tom bi prijedlogu kutija cigareta koja sada košta 20 kuna nakon usvajanja zakona koštala 30 kuna.

 

Komentari